Lexi & Magazine

Szórakozás / Zene

A zeneipar ikonjai – A sokarcú Lenny Kravitz

A multiinstrumentalista zenész pályafutásában jómagam abszolút otthon vagyok, hiszen régóta követem munkásságát, sőt, mind a 9 stúdiólemezének – és a Greatest Hits albumának is – tulajdonosa vagyok. Ezenkívül azon szerencsések közé tartozom, akik élőben is megtapasztalhatták már – kétszer is –, milyen precízen és összeszedetten dolgozik a művész a színpadon.

Sajátos hangzásvilág

De kezdjük akkor az elején! A különleges zenei adottságokkal – és valljuk be, külső vonásokkal is – megáldott Lenny (teljes nevén: Leonard Albert Kravitz) 1964. május 26-án született, tehát pont a napokban ünnepelte 49. születésnapját. Ehhez képest azonban a kor szinte egyáltalán nem fog rajta – sem külsőleg, sem belsőleg –, sőt, azon ritka emberek egyike, akinek kifejezetten jót tesz az idő múlása. Stílusa jóval kiforrottabb, mint első lemezének kiadásakor (1989), ráadásul legutóbbi albuma, a Black And White America, összes műve közül az egyik legjobban sikerült.

Az elmúlt több mint húsz évben számos stílusban kipróbálta magát a zenész: hard rock, soul, R&B, funky és reggae – ezen műfajokból bőven hallhatunk korongjain ízelítőt. Azonban összegezvén mégis létezik egy bizonyos vonal, mely jellemző a zenéjére: amolyan egyedi, „lenny-s”, fenékrázós rock ’n rollként fogalmaznám meg ezt. Nagy hatással voltak rá legnagyobb kedvencei, mint például Jimi Hendrix, Miles Davis, Led Zeppelin, Prince, James Brown – és még sorolhatnánk. Mindez vissza is köszön muzsikáján, azonban a példaképek hallgatásával, tehetségével és szorgalmával sikerült kialakítania egy speciális hangzást, melyhez már évek óta tartja magát, minden munkája „kravitzes”. Mindig képes viszont valamit újítani, többet mutatni magából, és bebizonyítani, hogy még mindig nem járt el felette az idő, sőt, mintha egyre több energiával vetné bele magát a stúdiómunkálatokba és a turnékba – igazi maximalistaként. 

Lenny, a sokoldalú zenész

Kravitz nemcsak maga számára szerez dalokat, kevesen tudják, de amellett, hogy számos hírességgel együttműködött már – mint például Slash, Mick Jagger vagy Michael Jackson –, néhányuknak dalokat is írt, példának okáért Madonnának vagy az Aerosmithnek. Ami pedig saját zenei anyagait illeti, hosszú ideig dolgozik a lemezeken, elvonultan, hogy minél jobb hangzással térjen vissza a rajongóihoz. Koncertjei show-elemektől, sallangoktól mentesek, a muzsika játssza a főszerepet, s amellett, hogy Lenny stúdióminőségben énekel élőben is, egyúttal gitározik, és egyfajta extraként megcsillogtatja tudását a dobok vagy a zongora mögött ülve is. További kuriózumok közé tartozik, hogy a stúdiófelvételekkor maga játszik fel minden hangszert – ez utóbbira pedig nem sokan képesek a zenésztársadalomban. Mindezek tekintetében ne is csodálkozzunk azon, hogy 4 Grammy-díjnak is tulajdonosa a művész.

Mint ember

Lenny Kravitz nemcsak zeneileg, hanem emberileg is „speciális eset” – színes kulturális háttérrel rendelkezik: afroamerikai édesanya és orosz édesapa gyermeke. Mindemellett mélyen vallásos, de nem is akárhogyan, hiszen félig zsidó, félig keresztény. Mindkét irányhoz közel érzi magát, saját bevallása szerint nem is szeretne választani a kettő közül, és mindennek a testén is nyomot hagyatott tetoválások formájában. Hite, gondolkodásmódja természetesen szövegeiben is megmutatkozik, s turnéin, a dalok között is sokat beszél hozzáállásáról, és arról, mennyire fontos a mai világban a szeretet. 

Divat- és filmvilág

Mr. Kravitz fő profilja a zenélés, de nem nehéz észrevenni vonzó küllemét, mely a ’80-as, ’90-es évekhez képest igen sokat változott mára. Annak idején hosszú rasztáiról volt híres, magas sarkú cipőket hordott, valamint színes trapéznadrágokat – Woodstock-mód. Napjainkban azonban az egyik legjobban öltözött hírességként tartják számon, aki nemcsak újságok címlapjain mutat jól, de néhány filmben is szerepet kapott. Csak, hogy egyet említsek a több alakítás közül: Az éhezők viadalában ő játszotta Cinna szerepét.

Hősünk és a magánélet

Lenny-nek volt egy nagy szerelme, Lisa Bonet, akivel ’85-ben találkozott, később egymásba szerettek, majd összeházasodtak. Született egy közös gyermekük ’88-ban, Zoe. Lenny és Lisa később elváltak, azóta a zenésznek hosszabb kapcsolatai nem nagyon voltak. Azonban lányával nagyon szoros a kapcsolata, sőt, kifejezetten jó apaként bánik vele.

Az énekesnek jelenleg nincsenek turnéidőpontjai, hiszen legújabb albumán dolgozik, friss információkat pedig minden nap közöl magáról hivatalos Facebook-oldalán, számos fotóval egybekötve.

 

Fotók: Mathieu Bitton (www.mathieubitton.fr) ; www.facebook.com/lennykravitz?ref=ts&fref=ts

Címkék:    


Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások