Lexi & Magazine

Szórakozás / Zene

Zöld-foki-szigeteki soul jazz a Margitszigeten

Carmen Souza a Zöld-foki-szigetekről Portugáliába bevándorló családban született, jelenleg Londonban él. Hatott rá a Zöld-foki-szigetek zenei hangulatát mélyen meghatározó sodade melankóliája, valamint a kreol nyelv, amelyen a mai napig énekel. Zenei pályafutásában megkerülhetetlen szerepe volt annak a stiláris nyitottságnak, amelyet a vele kezdettől együttműködő bőgős, Theo Pas’cal képvisel.

Eddig 4 albumot készítettek, melyekben a zöld-foki morna, a latin és afropop, a soul illetve az amerikai jazz jegyei egyaránt fellelhetők.

A Kachupada című albumon A muzsika hangja film népszerű dala, a My Favorite Things is szerepel, zöld-foki-szigeteki stílusban. Az énekesnőt egy rádióban hallott John Coltrane-feldolgozás inspirálta. A Batuke elnevezésű tradicionális ritmus természetesen folyik, lüktet végig a dallal. Souza ugyanezt alkalmazta a Donne Lee című számnál is: írt hozzá zöld-foki szöveget, a bebop ritmust pedig hagyományos funanával helyettesítette.

„Zenéjének megtévesztő egyszerűsége és kivételes tisztasága annak a különleges zenei keveredésnek köszönhető, amely a zöld-foki-szigeteki gyökereknek a dzsesszel és a modern soul hatásokkal való találkozásából megalkotta a csodálatosan vibráló, akusztikus hangzású, izgalmasan hibrid műfajt: a XXI. század világzenei soulját.” (David Sylvian)

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad a koncerthez különleges élménycsomagot is kínál a világzene kedvelőinek. A limitált számban megvásárolható prémium ajánlat az első kategóriás jegyen túl tartalmazza a retúr színházi hajójegyet, egy welcome koktélt, a zártkörű próbán való részvételt, egy latin hangulatú vacsorát, valamint a Víztorony kilátó és az abban található kiállítások megtekintését.

forrás: www.szabadter.hu

Címkék:        

Hozzászólások