Lexi & Magazine

Szórakozás / Zene

„Csak élek és nevetek” – A Budapest Klezmer Band a Zsidó Nyári Fesztiválon

A 19 órára meghirdetett esemény miatt szinte teljesen megtelt a helyszín. A koncerten az izraeli nagykövet is tiszteletét tette, és beszédében olyan kritikus problémákra hívta fel a figyelmet, mint az antiszemitizmus vagy a gyűlölet kérdése. A megoldást a kultúrában, az oktatásban és a fiatalokban látja; szerinte ők a jövő kulcsai, de mindenkinek gyakorolnia kell az elfogadást, hogy egy szebb, valóban toleráns világban élhessünk, ahol minden ember segít a másiknak.

A nagykövet úr beszéde után kezdődött a mulatság: Jávori Ferenc (ismertebb nevén Fegya) vezetésével a zenekar azonnal elvarázsolt mindenkit; a címben is emlegetett Csak élek és nevetek című dalra idős nénik bólogattak (sőt, a széksorok mögött táncoltak!), idős urak pedig doboltak kezükkel, az ütemnek nagyjából megfelelően. Én a helyemen próbáltam meg ugyanezt tenni egyszerre, ami egyáltalán nem volt egyszerű feladat ( – de azért sikerült).

A program egy zsidó esküvő (= haszene) világába kalauzolt el minket, de a tízes-húszas évek Odesszájába is ellátogathattunk. Hallhattunk vicceket, kedves kis anekdotákat, és a mindenki által ismert Ha én gazdag lennék című dal is felcsendült Dunai Tamás, a Madách Színház kiváló művészének közreműködésével, aki az est vendége is volt. A Menyasszonytánc zenéjét is hangos ováció fogadta, de szinte minden rezdülésre azonnal reagált a közönség. A Hora (jelentése: remény) című dal, mely a Gettó című zenés darab egyik része, komolyabb problémákat boncolgatott: egy népnek elvehetik az életét, megölhetik a tagjait, de a szelleme örökké élni fog. 

Pörgős előadást láthattunk, sőt azt is mondhatnám, hogy több volt ennél: a kezdeti beszédek elgondolkodtatóak voltak, és jelen volt egyfajta kettőség; a világ egyik legszebb zsinagógájában a holokausztról, reményről hallani, majd egy esküvőbe csöppenve lopva ropni a pad alatt… A tényleges koncert egyébként, ahogy én láttam, tökéletesen magával ragadott mindenkit: az egyetlen üresjárat(szerűség) talán a címadó dal alatt volt: a zsidó esküvő bemutatása – egyébként zseniális képekkel és nem kevésbé élvezetes aláfestő zenével – nyúlt kissé hosszabbra, de mikor már éppen elkalandoztam volna, mégis mindig beindult.

A Zsidó Nyári Fesztivál szeptember 2-án, egy jótékonysági koncerttel zár majd, ahol a nehéz sorsú gyermekek megsegítése lesz a cél, de addig is számtalan érdekes program közül választhatunk. Megtanulhatunk például flódnit készíteni, de más zsidó ételeket is megkóstolhatunk, sőt: a Vásárcsarnokban augusztus 29-30. között egy igazi izraeli piacon (shuk) érezhetjük magunkat. Maradva Izraelnél: Vajda Tamás fotóművész kiállítása Izraeli életképek címmel várja az érdeklődőket. Augusztus 29-én fellép Lajkó Félix, 31-én, szombaton pedig Szűcs Gabi énekli Amy Winehouse dalait, vendége Szabó Kimmel Tamás lesz.

Ezek azonban még mindig csak töredékei a programoknak: érdemes szétnézni a zsidonyarifesztival.hu oldalon, és választani egyet (vagy többet, esetleg az összeset!), hogy feltöltődjünk az őszi-téli borús napokra.

 

A kép forrása: www.revizoronline.com

Hozzászólások