Lexi & Magazine

Szórakozás / Zene

A zeneipar ikonjai – Aretha Franklin, a soul koronázatlan királynője

Kezdetek

Aretha 1956-ban született Tennessee államban, édesanyja zongorista, apja prédikátor volt. Énekesi karrierjét édesapja gospel kórusában kezdte. Mikor betöltötte a 18. életévet, elszegődött Sam Cooke mellé, hogy a popzene felé forduljon. Eleinte a családfő nem nézte jó szemmel a stílusváltást, de Aretha szeretett volna populárisabb zenét csinálni, amely nagyobb közönséghez is eljut. Végül édesapja is áldását adta rá és ő lett a menedzsere. A Columbia Records jóvoltából 1961-ben jelent meg debütáló albuma, az Aretha: With The Ray Bryant Combo, melyről több sláger is felkerült a Billboards listájára. Aretha azonban nem akart teljesen szakítani gospeles múltjával, amit a kiadója nem igazán értett meg. Szakítva a Columbiával leszerződött az Atlantic Recordshoz. Itt jelentette meg máig védjegyének számító Respect című slágerét, amely több civil szervezetnek és feminista csoportnak lett később a himnusza. Második albuma az I Never Loved A Man The Way I Love You meghozta számára az áttörést, 3 sláger is első helyezést ért el a nemzetközi listákon és az Egyesült Államokban egyaránt.

 

Siker siker hátán

Az 1970-es években sorra gyártotta a slágereket és a sikeres albumokat. 1971-ben ő volt az első R&B előadó, aki felléphetett a híres Filmer Westben, San Franciscóban. Az 1980-as években átszerződött az Arista Recordshoz, majd ugyanebben az évben fellépett a Royal Albert Hallban Erzsébet királynő előtt. Több mint 20 év után elhagyva az Aristát az RCA-hoz szegődött, és jelenleg is legújabb albumán dolgozik, olyan producerekkel, mint Babyface és Danger Mouse.

A szakértők szerint hírnevét elsősorban páratlan hangjának köszönheti. Aretha hangja erőteljes mezzoszoprán. Rugalmas vokáltechnikája miatt tudott a gospel, a soul, a blues és az R&B műfajban is egyaránt sikeres lenni. Aretha hitvallása, hogy csak olyan dalokat énekel, amelyek olyan dolgokról szólnak, melyeket már ő is tapasztalt vagy szeretne megtapasztalni. Elmondása szerint minden dalával lelkének egy darabját osztja meg a közönséggel.

 

Egészségügyi problémák és magánélet

Aretha 4 gyermek édesanyja, ő volt a nagynénje Whitney Houstonnak, a szintén híres amerikai énekesnőnek. Arethát meglepetésszerűen érte Whitney korai halála, búcsúztató koncertjén azonban egészségi állapota miatt nem tudott megjelenni. Emiatt számtalan kritika érte őt, de úgy fogalmazott: „Isten tudja, hogy ott akartam lenni, de nem tudtam. Ennyi nekem bőven elég.” Aretha a médiától visszavonultan él, nincsenek botrányai, és magánéletét mindennél jobban próbálja óvni.

Aretha stílusához mindig is hozzátartozott kerekded alakja, amely végül az egészsége romlásához vezetett. A problémák 1974-ben kezdődtek, amikor egy drasztikus diéta segítségével több mint 20 kilótól szabadult meg nagyon rövid idő alatt. Az 1980-as évek végére még több súlyt veszített, de sajnos ő is áldozatává vált a nők rémének, a jojóhatásnak: a gyorsan leadott kilók ugyanilyen gyorsan vissza is jöttek rá. 1984-ben tumort találtak nála, amelyet sikeresen el is távolítottak. Franklint ezek mellett alkoholizmusa miatt is kezelték. 1994-ben leszokott a dohányzásról, mivel már a hangját is veszélyeztette a napi majdnem 10 doboz cigaretta, amit szívott. A dohányzás abbahagyásával még több kiló szaladt vissza rá. A későbbi években is kezelték visszatérő tumorja miatt, és a pletykák szerint a rákkal is szembe kellett néznie, de ezekről nem születtek megerősítő nyilatkozatok. Aretha szerint a diéta olyan, mint a szerelem, könnyű megtalálni, de nehéz betartani. Többször is nyilatkozta, hogy a fogyás a világ legnehezebb dolga, és nagyon csodálja azokat, akik képesek tartani súlyukat.

Aretha pályafutása nemcsak zenei munkássága miatt kiemelkedő, hanem azért is, mert ő volt az első, aki fekete előadóként képes volt ilyen mértékű sikereket elérni. Számtalan női szervezetet támogat, és a mai napig harcol a nők elnyomása ellen.

 

A következő videóban Aretha Franklin Respect című dala hallható:

 

A képek forrása: www.michaelcorcoran.net ; upchucky.us ; www.hollywoodreporter.com

 

 

Címkék:  


Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások