Lexi & Magazine

Szórakozás / Zene

A zeneipar ikonjai – Cher, a kortalan díva

Cher Cherilyn Sarkisian LaPiere Bono Allman néven látta meg a napvilágot 1946. május 20-án a kaliforniai El Centróban. Édesapja John Sarkisian, örmény-amerikai kamionsofőr volt, aki komoly szerencsejáték- és drogfüggőséggel küzdött. Édesanyja Georgia Holt, színésznő és modell; ír, angol, német és cherokee indián ősökkel büszkélkedhetett. Cher 10 hónapos korában szülei elváltak, majd később ismét házasságot kötöttek, de sajnálatos módon ennek is válás lett a vége. Georgia ezen kívül több házasságot is kötött, többek között John Southhall-lal, akit Cher az igazi apjának tekintett, annak ellenére, hogy biológiai kapcsolat nem volt közöttük. Édesanyja anyagi problémái miatt egyszer árvaházba is adta a kislányt, de minden nap beszéltek egymással.

Cher 16 évesen otthagyta az iskolát, és egy barátjával Los Angelesbe költözött. Színjátszást kezdett el tanulni, és mindenféle munkát elvállalt, hogy fenn tudja tartani magát. 1962-ben találkozott a nála 11 évvel idősebb Sonny Bono lemezproducerrel, akinek eleinte a házvezetőnője lett, később szerelem alakult ki közöttük. 1964-ben nem hivatalos keretek között összeházasodtak. Sonny segített elindítani a lány szólókarrierjét, de Cher hihetetlenül lámpalázas volt, ami nagyban akadályozta a fellépéseket. 1964-ben duóvá alakultak, Caesar és Cleo néven léptek fel, és 3 kislemezt is kiadtak. 1964 végére Cher szerződést kapott a Liberty Recordsnál, és Sonny lett a producere. Duójuk egyre sikeresebb lett, ám kapcsolatuk nem volt felhőtlen, a férfi többször megcsalta, de ennek ellenére hivatalosan is összeházasodtak, és 1969. március 4-én megszületett közös gyermekük, Chastity Bono. Házasságuk nem volt hosszú életű, 1972-ben elváltak. 1978-ban Cherilyn felvette a máig ismert Cher nevet.

1980-ban megalapította a Black Rose nevű rockbandát, levágatta a haját, és punkosra vette a figurát. A kritikusok nagyon lehúzták az albumukat, és meghívásokat sem kaptak fellépésekre. Sikertelenségük miatt a banda feloszlott, és Cher Las Vegasban kezdett el fellépni.

A Goldmine magazin újságírója úgy írta le az énekesnőt, mint a '60-as évek zenéjének legnagyobb képviselőjét, valamint feminista rockénekesnőnek is nevezte – azelőtt hasonlóra még nem volt példa. Színpadi show-jával, viselkedésével egy teljesen új női karaktert hozott a könnyűzenébe, ez pedig nem volt más, mint az önmegvalósításra egyedül is képes, büszke nő.

A '80-as évek elején a zenén kívül kipróbálta magát a színművészetben is. Szerepelt a Silkwood című filmben, amelynek köszönhetően 1983-ban Oscar-díjra jelölték, mint legjobb női mellékszereplőt. Ezután olyan filmekben szerepelt, mint a Maszk, Az eastwicki boszorkányok és a Holdkórosok, amelyért 1988-ban megkapta a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat. Az egyik legsikeresebb filmje mégis a Sellők című alkotás.

1989-ben jelent meg Heart Of Stone című korongja, mellyel végleg beírta magát a rocktörténelembe. A lemezen olyan világslágerek szerepeltek, mint az I Found Someone és az If I Could Turn Back Time. A '90-es évek végétől új zenei stílusokkal kísérletezett: a rockon és popon kívül az R'n'B-ben és a dance műfajban is kipróbálta magát. 1998-ban megjelenteti Believe című albumát, mely a nagy váltás ellenére sikeres lett.

2010-ben visszatért a filmek világába a Díva (eredetileg: Burlesque) című mozival, melyben Christina Aguilera volt a partnere. 67 éves kora ellenére még távol áll a visszavonulástól, hiszen ebben az évben jelentette meg legújabb lemezét Closer The Truth címmel, amely az eddigi albumaihoz képest a legmagasabb helyen debütált az USA-ban.

 

A következő videóban a Sellők című film betétdala hallható, látható!

A kép förrása: nex1.tv

 

 

 

 

Címkék:    


Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások