Lexi & Magazine

Szórakozás / Zene

A zeneipar ikonjai – Sting

Gordon Matthew Thomas Sumner, ismertebb nevén Sting, 1971-ben született egy borongós angliai kisvárosban, Wallsendben. A zenével már gyermekként megismerkedett, 10 éves korára megtanult játszani egy spanyol gitáron. Több iskolai rendezvényen is fellépett, együtt játszott számos helyi dzsesszbandával is, mint például a Last Exit és a Newcastle Big Band. Érdekesség, hogy becenevét is ebben az időben kapta, a Phoenix Jazzman frontemberétől, Gordon Solomontól. Az ifjú Sting egyszer fekete és sárga csíkos melegítőben lépett színpadra, amelyben Gordon szerint egy méhecskére hasonlított, és innen ered a „Sting” (csípés) művésznév.

1977-ben Londonba költözött, és csatlakozott Stewart Copelandhez és Henry Padovanihoz, majd közösen megalapították a The Police-t. 1978 és 1983 között 5 sikeres albumot adtak ki, 6 Grammy-díjat és 2 brit zenei díjat is nyertek. Zenéjüket elsősorban a punk irány inspirálta, de belecsempésztek egy kis reggae-t, rockot, valamint egy csipetnyi popot is. Legsikeresebb daluk kétségtelenül az Every Breath You Take volt, amely az 1983-as Synchronicity albumukon volt hallható, és Sting saját maga írta mindössze másfél óra alatt. A dal az 1983-as év legnagyobb slágere volt, 8 héten keresztül vezette a Billboard 100-as listáját, 3 Grammy-jelölést kapott, amelyből a legjobb dalnak járó díjat meg is nyerte, és a The Police-t megválasztották az év együttesének. A világsikerű albumuk után az együttes ugyan formálisan nem bomlott fel, de megegyeztek, hogy mindenki szólókarrierjére fog összpontosítani.

Sting első önálló korongja 1985-ben jelent meg, The Dream of the Blue Turtles címmel, és számos dzsesszzenész is közreműködött rajta. A siker nem váratott sokat magára, egy éven belül háromszoros platinalemez lett. 1987-ben megjelent második, ...Nothing Like The Sun elnevezésű albuma, amely olyan slágereket tartalmazott, mint a We'll Be Together, Fragile, Englishman in New York és a Be Still My Beating Heart, amelyet elhunyt édesanyjának ajánlott. Az album címét egy Shakespeare-szonettből vette át. 1988-ban egy különleges lemezzel örvendeztette meg a nagyközönséget, kiadta első spanyol és portugál nyelvű korongját, amely a Nada como el sol nevet kapta. 1993-ban Bryan Adamsszel és Rod Stuarttal közösen elénekelték az All For Love című dalt, amely betétdala lett a nagy sikerű A három muskétás című filmnek. Ugyanebben az évben válogatásalbumot is kiadott, ez egyfajta lezárása volt az eddigi zenei pályájának. Az 1999-ben megjelent Brand New Day korongjával, amelyen olyan sláger volt hallható, mint a Desert Rose, ismét gyarapította Grammy-díjainak a számát: az év albumának és az év dalának választották. 2002-ben Golden Globe-bal is jutalmazták munkásságát, az „Until...” című nótáért, amely a romantikus vígjátékhoz, a Kate és Leopoldhoz íródott.

2007-ben újra összeállt a The Police-szal, és világ körüli turnéra indultak, mely több mint egy évig tartott. 2011-ben Sting önálló, Symphonicity turnéjával hazánk fővárosát is meglátogatta.

A zenén kívül a filmezés világába is belekóstolt, szerepelt többek között a Viharos hétfő és a Groteszk című filmekben.

Karrierjének fontos része a karitatív tevékenység. Állandó támogatója az Amnesty Internationalnek, Elton John AIDS-es betegeket támogató alapítványának, ezenkívül az elsők között van, aki adományoz és segít, ha tragédia történik a világon. Számos koncertjének és koncertturnéjának bevételéből támogatta a szegényeket, az esőerdők megmentését, az emberi elnyomás ellen harcolókat és a természeti katasztrófák áldozatait.

Magánéletét amennyire tudja, próbálja titokban tartani, 1976-ban kötött házasságából Frances Tomelty színésznővel született 2 gyermeke. Válásuk után Trudie Styler színésznővel, későbbi filmproducerrel költözött össze, kapcsolatukból 4 gyermek született. A zenész életvitelének érdekessége, hogy kondíciója megőrzése érdekében minden nap fut, átlagosan 8 kilométert. Futóversenyeken is szívesen részt vesz, több jótékonysági futásnak is rendszeres látogatója.

2011-ben a Time magazinnak adott interjúja nagy port kavart, mert elmondta, hogy nem vallásos és szerinte a vallás veszélyes dolog. „Nekem nincs problémám Istennel. Nekem a vallással van bajom. Egy vallási hit nélküli életet választottam. Számomra a zene az, amely értéket ad az életemnek és megbékélést a lelkemnek.”

 

 

A kép forrásawww.telegraph.co.uk

 

És most hallgassátok meg  Sting egyik legszebb dalát (Eric Clapton közreműködésével), mely a Halálos fegyver című film betétdala:

Címkék:    


Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások