Lexi & Magazine

Szórakozás / Zene

A zeneipar ikonjai – The Beatles

John Lennon 1957 nyarán alapított együttest The Quarrymen néven néhány iskolai barátjával. Sokszori névváltoztatás után 1960. augusztus közepén állapodtak meg a legendás The Beatles név mellett.  A „Beatles” elnevezés egyfajta tisztelgés volt Buddy Holly (amerikai énekes és zeneszerző) és az általa alapított The Crickets rock and roll zenekar előtt. Karrierjük viszonylag gyorsan elindult, több kisebb fellépés után játszottak a híres liverpooli Cavern Clubban, ahol felfigyelt zenéjükre Brian Epstein helyi lemezbolt tulajdonos és zenei rovatvezető, újságíró. Érdekesség, hogy Epstein 1967-es haláláig ő volt a menedzserük is. 1962-ben George Martin zenei producer jóvoltából leszerződtek az EMI lemezkiadó Parlophone csoportjához. Az első felvételüknél az Abbey Road Stúdióban, Martin panaszkodott a rendkívül szegényes dobjátékukra, így az akkor már 2 éve velük játszó Pete Besttől kénytelenek voltak megválni. Csatlakozott hozzájuk Richard Starkey, művésznevén Ringo Starr, aki értük otthagyta a Rory Storm and The Hurricanes nevű bandát. Így alakult meg a zenekar legendás formációja Ringo Starral a dobok mögött, Paul McCartneyval, George Harrisonnal és John Lennonnal.

1963-ban megjelent debütáló lemezük Please Please Me címmel, rajta a Love Me Do és a Please Please Me című dallal. A kritikusok ezeket elhamarkodott számoknak tartották, és mérsékelt sikert arattak. A banda harmadik slágere a From Me To You már sikeresen ostromolta a slágerlistákat, negyedik kislemezük a She Loves You már igazi sláger lett. A leggyorsabban fogyó korong lett az Egyesült Királyságban, és az első olyan dal lett, amely milliós példányszámban kelt el. Ezek után a népszerűségük megállíthatatlan volt, és kitört a „Beatles-mánia”.

Az EMI tárgyalásokat folytatott az amerikai leányvállalatával, a Capitol Recordsszal, hogy a The Beatles zenéjét a tengerentúlon is megjelentethessék. Kisebb csúszással és Martin 40.000 dolláros marketingkampányával zenéjük az USA-ban is népszerű lett. 1964-ben a New York-i Kennedy reptéren több 1000 sikoltozó rajongó várta őket. A banda, az első amerikai televíziós fellépésükért utazott az Államokba. Az Ed Sullivan Showban léptek föl és az adás nézettsége minden rekordot megdöntött. Több mint 73 millióan voltak kíváncsiak rájuk, 23 millió háztartásban nézték őket, ez az amerikai lakosság akkori 34% százalékát jelentette. Ez azért is számított páratlannak, mert Amerikában nagyon nehéz volt érvényesülnie európai előadóknak. 1964 áprilisában, 12 helyen is az ő daluk szerepelt a Billboard Hot 100-as listáján, ráadásul az 5 vezető helyet is ők foglalták el, amit a mai napig nem sikerült senki másnak elérni. Nem sokkal ezután turnéra indultak az USA-ban, ahol egyedi frizurájukkal és stílusukkal a lázadó ifjúság szimbólumává váltak.

1965-ben II. Erzsébet angol királynő, az MBE (Brit Birodalom Rendjének tagja) érdemrend ötödik osztályával tüntette ki őket. Lennon hatalmas botrányt kavart egy interjújában, amelyben azt mondta, hogy a „A kereszténység haldoklik, és a The Beatles népszerűbb, mint Jézus”. A banda dalait tiltólistára helyezték, több fenyegetést is kaptak többek között a Ku-Klux-Klantól is. Később Lennon bocsánatot kért félresikerült megszólalása miatt. Utolsó hivatalos koncertjüket 1966. augusztus 29-én adták San Franciscóban. Epstein 1967-es halála után a zenekar kezdett szétesni, pénzügyi és drogproblémák is jelentkeztek. 1969-ben vették fel az Abbey Roadot, amely a The Beatles utolsó albuma volt. 1970-ben bejelentették, hogy feloszlanak.

Ezután mindegyik tag szólókarrierbe kezdett. Gondolkoztak az újraegyesítésen is, de John Lennon 1980-ban bekövetkezett tragikus halála végleg elsöpörte ezeket az álmokat.

 

A képek forrása: www.contactmusic.com ; www.whizzpast.com

 

 

 

 

 

Címkék:    


Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások