Lexi & Magazine

Szórakozás / Zene

Több mint tökéletes – Rufus Wainwright a MÜPA-ban

Rufus ugyanis jött, énekelt, és nemhogy győzött, de leigázott mindenkit csütörtökön. Persze szépen, elegánsan tette: féltestvére, Lucy Wainwright Roche melegítette be a közönséget néhány dallal (és történettel), majd egy kis átszerelés után belibbent ő, csillogó nyakkendőben, fülig érő mosollyal. Az este alatt személyes sztorikból ugyanúgy nem volt hiány, mint ahogy vicces pillanatokból sem: elmesélte például, hogy mennyire várta, hogy végre kipróbálhassa a híres termálfürdőket, de nem gondolta volna, hogy a várt felfrissülés helyett olyan fáradt lesz, hogy szó szerint kettőig sem lát. „Viszont az egész turné alatt itt a legjobb a hajam, szóval mégis van valami abban a termálvízben” – tette hozzá.

A közel 2 órás koncert alatt nyilvánvalóvá vált, hogy Rufus elképesztő előadó: karizmatikus, magabiztos és vérprofi – a szó legpozitívabb jelentésében. A hangjáról pedig nehéz nem szuperlatívuszokban beszélni. Vagyis igazából könnyű, ugyanis még annál is szebben énekel élőben, mint a (felülmúlhatatlannak tűnő) stúdiófelvételeken. Hihetetlen? Igen. Igaz? Bizony az. Szó szerint odaszegezett a székembe a hangja és a lénye, már ha szabad ilyen magasztosan fogalmaznom. Úgy volt felemelő az egész este, hogy közben szórakoztatott is, nem is akárhogy: egy ponton megjelent Rufus húga, Liza Minnellinek öltözve, de ott volt Rocky Balboa is, ugyanis egy meglepő pillanatban beszökdécselt egy bokszoló is, piros nadrágban, kesztyűzve, ahogy kell.

 

 

A korábban Helena Bonham Carterrel is együtt dolgozó énekes sem hagyta ki az aduászt, így megpróbálkozott egy hosszabb magyar szöveg – vagyis inkább jelenet – előadásával, ismét testvére, mármint Liza Minnelli segítségével. Mit mondjak, bejött ez is, mint minden aznap este. Az egy zongorával vagy akusztikus gitárral előadott dalok között egyébként olyan klasszikusok voltak, mint a Cigarettes and Chocolate Milk, az Out Of the Game, a Dinner at Eight vagy a fent látható Poses. A művész legújabb francia operájából (!) is elénekelt egy dalt, nem is kell mondanom, hogy hibátlanul. A valószínűleg többek által ismert Shrek című mesefilm Leonard Cohen feldolgozását, a Hallelujah-t is meghallgathattuk, ugyanúgy, mint a tökéletes acapella Candles-t. Csodálatos, fantasztikus és valóban több mint tökéletes élmény volt. Súlyos pénz- és letöltendő büntetést szabnék ki arra, akinek lehetősége van rá, de mégsem nézi meg Rufus Wainwright fellépését – és most kivételesen nem vicceltem.

 

Címkék:            

Hozzászólások