Lexi & Magazine

Szórakozás

Murder: Több, mint gyilkos(ság)!

A „Murder” esetében nem csupán a hagyományos kiállításoknál megszokott üres frázis, és csupán a csinos idegenvezető hölgy által elmondott kötelező fontoskodás, hogy senki ne nyúljon semmihez, itt ennek tényleg komoly jelentősége van.

„Bemelegítésképpen” az erdélyi „vérgrófnő”, Báthory Erzsébet szobája adja meg az alaphangot a sajátos és bizarr időutazáshoz, hogy aztán mindez Drakula gróf, azaz a havasalföldi Vlad Tepes legsötétebb középkort idéző rémtetteivel folytatódjék.

Nehéz lenne azt mondani a „Murderre”, hogy fokozatosan adagolja a borzalmakat, hanem sokkal inkább belevág a közepébe, hiszen hogyan is lehetne különbséget tenni és mérlegelni „Hasfelmetsző Jack” vagy éppenséggel a rosztovi rém, a szovjet-orosz korszak „emblematikus” sorozatgyilkosa, ha úgy tetszik, Hannibal Lectere, az 1994-ben golyó által kivégzett Andrej Romanovics Csikatilo bűnei között, aki saját magát egész egyszerűen „a természet tévedésének, egy vadállatnak” aposztrofálta, okkal, hiszen számtalan nő és gyermek áldozata életéért volt felelős.

A „Murder” egyik legbizarrabb állomása kétségkívül az a szoba, ahol a látogatók – akárcsak egy tárgyalóteremben az esküdtek – végignézhetik az USA történetében az egyik leghírhedtebb sorozatgyilkos, Theodore Robert Cowell, közismert nevén „Ted Bundy” 1989. február 24-én véghezvitt villamosszék általi kivégzését, ezt követően pedig sajátos aláfestő zenével kísérve időben visszafelé az időben megelevenedik előttünk a philadelphiai szörnyeteg élettörténete, aki a bírósági tárgyalásán 30 nő meggyilkolását ismerte be, de a tényleges áldozatok száma a mai napig ismeretlen.

A minden szempontból extrém, speciális hang-, látvány- és fényeffektekkel kísért vérfagyasztó tárlat sajátos időutazása az ún. meditációs szobában ér véget, amelyre néháy percig garantáltan szüksége is lesz a vérben, gyilokban és szörnyűségekben megfáradt látogatónak, aki lepihenve, csobogó szökőkút mellett elmélkedhet azon, mi miért  történhetett meg. Fontos elmondani, hogy a „Murder” a tárlat konklúziójaként sem vállalkozik mélyenszántó tanulságok levonására, csupán annyit nyilvánít ki: senki sem születik eredendően szörnyetegnek.

A kegyetlen valóság vérfagyasztó tárlata május 31-ig látható az Üvegpalotában, és garantáltan emlékezetes „utazás” lesz annak, aki végül veszi a bátorságot, és úgy dönt, hogy megtekinti a leghírhedtebb sorozatgyilkosok rémtörténeteinek a hiteles krónikáját.

murder.hu

Hozzászólások