Lexi & Magazine

Szórakozás

Gyere, Gyuri, Győrbe, Győrkőcfesziválra! – hatodszor

A Vaskakas bábszínház munkatársai ugyanis július első hétvégéjére ismét játszótérré változtatták Győr teljes belvárosát: 10 helyszínen 1000 programmal július 5-től 7-ig tartott a VI. Győrkőcfesztivál.

Az idén is térítésmentesen vehetett részt a fesztivál programjain minden 14 év alatti, aki kiváltotta az ingyenesen megszerezhető Győrkőc-karkötőjét a fesztivál karszalagosztó pontjain. Csak egy mosolygós fotó kellett hozzá!

A régi hagyományok folytatásaként a VI. Győrkőcfesztivál is igyekezett nemcsak minél színesebb, de minél zöldebb lenni: a szokásos ÖKO-helyszín mellett a fesztivál egész területén szelektíven gyűjtötték a hulladékot, s kiemelt rendezvény volt a Győrkőcfa-ültetés. „Aki egy fát ültet, bízik a jövőben!” A Győrkőcfát a VI. Győrkőcfesztivál sajtótájékoztatóján, 2013. június 27-én ültették el a szervezők a Kisalföldi Erdőgazdaság szakembereinek segítségével a Radó-szigeten.

Ugyancsak az energiatakarékosság jegyében a fesztivál ideje alatt látványos, meglepő, humoros kísérleteket végezhettek el a gyerkőcök.

Július 5-én, pénteken Borkai Zsolt polgármester ismét átadta a város kulcsát a gyerekeknek, és kezdődhetett is a 3 napos dínom-dánom! Győr meseországgá változott, és minden a játékról szólt. A pénteket világraszóló tűzijáték zárta!

Szombaton és vasárnap a Hinták földjén Szőke Gábor Miklós szobrászművész és Huszár András építész hatalmas hintalova kapta hátára a Győrkőcfesztivál résztvevőit, hogy aztán az interaktív szobrot közös erővel mozgásba hozzák. A Meseszigeten bábtáncoltatásnak, vásári bábjátéknak lehettünk szem- és fültanúi. Több bábtársulat is ellátogatott a szigetre: a pécsi MárkusZínház, Fabók Mancsi Bábszínháza és a Ládafia Bábszínház is. A Győrkőcfaluban a Lippentő táncegyüttes táncosai és a Juhász zenekar muzsikusai táncoltatták meg a nézőket. Lehetett pónin lovagolni, kemencében sütni, különféle kézműves foglalkozásokon részt venni.

Győrkőc

A VI. Győrkőcfesztivál egyik legnagyobb attrakciója a BLOOM – építő játszótér vendégszereplése volt. A londoni olimpia után először Magyarországon, Győrben, a VI. Győrkőcön építkezhettek az angol iparművészek fantasztikus ötletéből született, bármilyen formát létrehozni képes elemekből a gyerekek. A fantáziának csak a csillagos ég szabhatott határt.

A kiállítók között szerepelt az augusztus 3-4-i kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató csapata is. A tudománymorzsákra vágyók a Vársétány Tudorpartján bővíthették ismereteiket. A parton utazó planetárium és guruló bolygókiállítás is helyet kapott.

Győrkőc

A VI. Győrkőcfesztivál kiegészült az V. Nemzetközi Győrkőcolimpia küzdelmeivel, amelyre itthonról és külföldről is érkeztek győrkőc csapatok. A csapatok 8 sportágban (úszásban, kézilabdában, atlétikában, utcai kosárlabdában, labdarúgásban, teniszben, strandröplabdában, grundbirkózásban) és egyéb játékos versenyekben mérték össze tudásukat. A győztesek olimpiai érmeket kaptak, miközben a Győrkőcfesztivál összes programján is részt vehettek.

 

Fotó: Daszkalopulosz Thanaszisz

Címkék:        

Hozzászólások