Lexi & Magazine

Szórakozás / Színház

Dalok a Kispipából – Mi a Seress-dalok titka?

Nem tudom mi babonáz meg igazán: Seress Rezső egyszerű, de ugyanakkor zseniális dalai, vagy az, ahogyan Fesztbaum Béla és a Kék Duna Koncert-Szalonzenekar előadja őket. Már nem először jártam az Óbudai Társaskörben a Dalok a Kispipából esten – és valószínűleg nem is utoljára –, már ismerem a dalokat, a zeneszerző életéről szóló anekdotákat és mégis többször elszorul a szívem, könnybe lábad a szemem. Intenzív érzelmi hullámvasút ez az előadás számomra, amire a lelkemnek időről-időre szüksége van.

Seress Rezső nevét hallva elsőre valószínűleg mindenkinek a Szomorú vasárnap jut eszébe, az az öngyilkosok himnuszának is nevezett dal, amelyet rengetegen feldolgoztak az évtizedek során és ami az egyetlen igazi magyar világsláger lett. De neki köszönhetjük a Szeressük egymást gyerekek, a Gyere, Bodri kutyám, a Fizetek főúr , az Úgy szeretek részeg lenni című slágereket, talán ezeket még a fiatalabb – negyven év alatti - korosztály is hallotta már. Bevallom ezeket a dalokat ismertem, csakúgy mint a Nem az a fontos, az ember hány éves és a Csak átutazó vagyok itt a földön című számokat, de nem kötöttem őket Seress Rezsőhöz. Egyszerűen csak szerettem őket a fülbemászó egyszerű dallamuk és a szövegük miatt.

És akkor jött a Dalok a Kispipából és olyan dalok lettek pillanatok alatt a kedvenceim a már említettek mellett, amelyeket azelőtt talán sosem hallottam, vagy csak nagyon régen még gyerekkoromban a rádió kívánságműsorában hallhattam: Az élet egy nagy csodálatos semmi, Egyszer fent és egyszer lent a kerék, Engem még nem szeretett senki... Olyan szövegek, amelyek az évtizedek során mit sem veszítettek értelmükből, értékükből, aktuálisak ma is. Némelyik talán még jobban, mint amikor a „kis Seress” megírta őket. Fesztbaum Béla remek érzékkel állította össze az estet: a dalok segítségével és humorral (is) fűszerezett történetekkel végigvezeti a nézőket Seress Rezső életén, és tulajdonképpen a XX. század viharos évtizedeinek történelmén is. A több mint másfél óra szinte pillanatoknak tűnik, az ember úgy hallgatná még...

Berki Sándor és zenekara kiváló partnere a Vígszínház sokoldalú művészének, olyan hangulatot teremtenek együtt, hogy az est végén a többnyire örökifjú korosztályú nézők évtizedeket fiatalodva, könnyed léptekkel indulnak haza. De előtte még érdeklődnek, hogy lesz-e esetleg CD a Seress Rezső születésének 125. évfordulójára még 2014-ben született előadásról. Mert otthon meghallgatnák esténként, újra és újra. És ki tudja így esetleg még az unokák is felfedeznék Seress Rezső keserédes, örökérvényű dalait. De addig élőben szólnak Óbudán az érzelmekkel és igazságokkal bőven átszőtt, a lelket megérintő Seress-slágerek.

Kíváncsi vagyok a Dalok a Kispipából est történetére, ezért Fesztbaum Bélával a Vígszínháznál találkozunk egy színházi előadása előtt és persze egyúttal megkérdezem, ami sokakat érdekel, hogy lesz-e CD.

-          A CD-vel kapcsolatban azt tudom mondani, hogy folyamatban van a dolog. Nem könnyű manapság hanghordozót kiadni, de sokan érdeklődtek, úgy tűnik, van rá igény, úgyhogy dolgozunk rajta.

-          Ez igazán jó hír. Mesélj arról, hogyan jött létre ez az est, ha jól tudom csak egy alkalom szerepelt a tervekben.

-          Az Óbudai Társaskörből kerestek meg az ötlettel tavaly nyáron, hogy 125 éve született Seress Rezső és szeretnének egy estet szentelni az emlékének. Valóban egyszeri előadás lett volna tavaly novemberben, de olyan nagy volt az érdeklődés iránta, hogy további előadásokat is beterveztek és ebben az évadban is műsoron tartják. Miután megkaptam a felkérést, meghallgattam Seress Rezső dalait, megkerestem a szövegeket, elolvastam mindent, ami életéről fellelhető, tulajdonképpen nyár végére már össze is állt az egész.

-          A Kék Duna Zenekarral már dolgoztál együtt? Mert úgy tűnt, nagy az összhang köztetek.

-          Ez az első közös munkánk. Az első előadás előtt mindössze két-három alkalommal próbáltunk, azonban hamar „megszerettük egymást”, megtaláltuk a közös hangot, jól tudunk együtt zenélni. A kérdésedből úgy vélem, hogy ezt a közönség is érzékeli és ennek igazán örülök.

-          Az est elején felteszed a kérdést, hogy próbáljuk megfejteni, mi a „kis Seress” titka. Szerinted mi a titok?

-          Ezt meghagynám a nézőknek, mindenki találja meg a saját válaszát. (És mosolyogva felvonja a szemöldökét.)

-          És ha úgy kérdezem, hogy számodra mi a titka?

-          Egy jellegzetes pesti figura volt, egyszerre bohóc, ripacs, egyszerre lírai alkatú bohém művész, akinek zenéje és szövegei mélyen megérintik az emberek lelkét. Humor és tragikum különös ötvözete az életműve és erre nálunk különösen fogékony a mindenkori közönség.

 

 A Dalok a Kispipából legközelebb 2015. november 29-én 17 órától hallható az Óbudai Társaskörben. Belépőjegy a helyszínen, vagy a Jegymester oldalán vásárolható.

Címkék:        

Hozzászólások