Lexi & Magazine

Világ / Társadalom

Utazás az amisok varázslatos világába

Az amisok vagy ámisok egy körülbelül 260.000 fős keresztény közösség, mely tagjainak száma folyamatosan nő. Ők a keresztény közösség egy szigorúbb vonalát követik, melynek lényege, hogy a Biblia parancsait szó szerint betartják. Sok országban megtalálhatóak az amis közösségek, de a legtöbben főleg az Amerikai Egyesült Államokban, Ohioban és Indiana államban élnek. A közösség az 1600-as évek táján különült el a protestáns gyülekezettől, és az 1800-as években vándoroltak Amerikába.

Az amisok több ágra oszlanak, vannak a régimódi, a partvidéki és az újmódi amisok. A különbségek abban mutatkoznak meg, hogy mennyire szigorúak a szabályaik. A régimódi amisoknak nem lehet például autójuk. A föld megművelésére lovat, a közlekedésre pedig lovas kocsit használnak. Öltözetük nagyon egyszerű, 18. századi. Ruháik fekete, fehér vagy türkizkék színűek. Gombokat nem tesznek a ruhákra, mert azt túl díszesnek tartják, helyettük kapcsokat használnak. A lányoknak kötelező viselet a szoknya és a kendő, illetve a kötény. A férfiak nadrágot és inget hordanak.

A modern társadalom minden vívmányát visszautasítják, ugyanis szerintük azok csak boldogtalanságot okoznak, mert túl büszkévé teszik az embert. Meggyőződésük, hogy a technika fejlődése már túlnőtt az emberen és éppen ezért, ők inkább egy egyszerű és tiszta életet szeretnének élni. Éppen ezért nem használnak semmit sem, ami elektromos árammal működik, nincs tévéjük, sem pedig telefonjuk. Nem fogadnak el semmilyen szociális juttatást az államtól, nem kötnek biztosításokat. Sőt, még a nyugdíjrendszerből is kivonták magukat, mivel hitük szerint nekik tiltott a nyugdíj.

A partvidéki és újmódi amisokat elsőre nehéz megkülönböztetni az átlag amerikai embertől, mert nekik jóval megengedőbbek a szabályaik. Például nekik lehet autójuk, és néhányan még az áramot is bevezették otthonaikba. Amiben ők mégis eltérnek egy átlag amerikaitól az az, hogy bár több mindent megengednek maguknak, mint a régimódi amisok, de a flancolás tiltott dolog náluk is. Erre példa, hogy az autóik krómozott lökhárítóját feketére festik.

Az amisok nem térítenek, éppen ezért az ő hitükre való áttérés – bár lehetséges, de – nagyon ritka.

Az amis gyerekek az általános iskola nyolc osztályát végzik csak el, mert szerintük ennyi tudás elég az ő életvitelükhöz. Amikor a fiatalok betöltik a 18. életévüket, akkor szabad kezet kapnak, hogy kimenjek a „nagy” világba, és pár évig a szerint éljenek. Ekkor vehetnek autót, lakásaikba bevezethetik az elektromos áramot, lehet telefonjuk stb. Pár év után el kell dönteniük, hogy visszamennek-e a közösségbe, lemondva ezzel a nagyvilági életről, vagy nem akarnak visszamenni, és inkább a világi életet választják. A legtöbb amis általában visszamegy a közösségbe, akik nem mennek vissza, azokkal legtöbbször a család meg is szakítja a kapcsolatot.

A tisztálkodás napja náluk a szombat, más napokon nem fürdenek, csak mosakodnak. Vasárnaponként az egész közösség közösen megy istentiszteletre.

Bár első hangzásra furcsa és riasztó lehet az ő életformájuk egy olyan ember számára, aki a technika minden csodájának bűvkörében nevelkedett, azonban valamit mégis csak tudhatnak, hiszen statisztikai adatok támasztják alá, hogy az amis közösségekben a népszaporulat nem csökken, hanem éppen nő. Sokkal kevesebb náluk az öngyilkosok száma, és cégeik (kézműves, földművelő cégek) kevesebb mint 10%-a megy csak csődbe.

A képek forrása:

http://noriminnis.wordpress.com 

http://5ptsalt.com

http://cultuurtempel.blogspot.hu

Címkék:      

Hozzászólások