Lexi & Magazine

Világ / Társadalom

Nick Vujicic megérkezett hazánkba

A sajtótájékoztató moderátora, Hozleiter Fanny a „Mosolyka” blog írója volt, aki bár izomsorvadással küzd, remekül helyt állt, és mosolyával, jelenlétével a sajtótájékoztató színvonalát csak emelni tudta.

 

Fanny szeretette volna tudni, hogy mi inspirálta a szervezőket arra, hogy Nicket Magyarországra hívják.  A résztvevők egyetértettek abban, hogy az ő jelenléte mindenki számára megtisztelő, továbbá példaértékű lehet, nem beszélve az általa képviselt üzenetről, amely sok embernek reményt hozhat.  Papp Szabolcs, a Nem Adom Fel Alapítvány szervezője azt is hozzátette, hogy a fogyatékkal élő emberek ugyanúgy teljes értékű életet élhetnek, mint ép társaik, hiszen az ő céljuk is a boldog és kiegyensúlyozott élet, valamint az, hogy megmutathassák, mire képesek. Nick érkezése mindezt megerősíti, hiszen ő lábak és kezek nélkül él boldog életet, és minden akadályt legyőz. Nick a legjobb példa arra, hogy a legnagyobb nehézségek ellenére is lehet teljes életet élni.

Nick 8-12 éves korában depresszióval küzdött. Nem volt célja, reménye és hite. A családja szegénységben élt. Öngyilkos akart lenni többször is, azonban a viharos évek ellenére nem adta fel. Miután édesanyja megmutatott neki egy újságcikket egy súlyos fogyatékkal élő férfiről, rájött, nincs egyedül. 17 évesen megtért, Isten kezébe adta életét, és azóta járja a nagyvilágot, hogy segítsen másoknak.

Az előadásai célja, hogy inspiráljon és erőt adjon mindenki számára. Szerinte nagyon fontos, hogy az ember elfogadja azokat a dolgokat, amiken nem tud változtatni, de változtat azon, amin lehet. "Mindenkinek van hibája, ezt tudomásul kell venni, viszont elengedhetetlen, hogy azok legyünk, akiknek lennünk kell. Bármilyen probléma van a világon, ki kell hoznunk belőle a legjobbat. A félelem a legnagyobb fogyatékosság. Ha leküzdjük, mindenre képesek lehetünk. Hinnünk kell és tudnunk azt, hogy remény mindig van. Isten pedig ott van velünk mindig, és megadja azt, amire szükségünk van" - mondta Nick.

Nem vágyik lábakra, karokra, mert Istennek más feladata volt vele. Csak így tudatosult benne, hogy mit kell tennie, és most boldog, hogy segíthet másokon. Nick boldog házasságban él, felesége Kanae Miyahara 8 héttel ezelőtt adott életet első gyermeküknek.

Magyarországi előadásai azért is különlegesek, mert a bevételt a szervezők jótékony célokra használják fel. Olyan referencia értékű lakóotthont kívánnak létrehozni a befolyt összegből, amely biztosítja a fogyatékkal élők számára az önálló életvitelre való lehetőséget, és felhasználva a modern környezetvédelmi technológiákat passzívházként tudna működni, amely jelentősen csökkentetné az anyagi kiadásokat. Ez egyedülálló kezdeményezés, ilyen Magyarországon még nem volt.

 A  sajtótátékoztató és Nick Vujicic jelenléte megerősítette azt, hogy fogyatékkal élve is lehet teljes értékű életet élni.  Fontos lenne a társadalom szemét is végre felnyitni, hogy a sérült embereknek is ugyanolyan jogaik, álmaik vannak mint ép társaiknak. Csak akkor beszélhetünk teljes társadalmi integrációról, ha az emberek elfogadják egymást és nem ítélkeznek. Ez viszont csak együttműködéssel lehetséges mind állami, mind civil oldalról egyaránt.

 Hozleiter Fanny szavaival fejeződött be a délután, melyek megható és egyben remek befejezést adtak egy történelmi jelentőségű eseménynek, amelynek a legfontosabb üzenete: nincs lehetetlen!

 „Kevés dolgot tudok megváltoztatni, de egyet bármikor, a hozzáállásomat. Állandóan a kezemben van a lehetőség, hogy döntsek. Feladom vagy megcsinálom. Sírok vagy nevetek. Depressziós leszek, vagy megoldást találok. Pánikba esem, vagy a lehetőségeimre koncentrálok.”(H. Fanny)

 

 

Címkék:          

Hozzászólások