Lexi & Magazine

Világ / Társadalom

Veszélyben a jövő

Az UNICEF adatai szerint ma Szíriában 6.8 milliónyian várják a polgárháború végét. A harcok következtében rengetegen nincstelenné váltak, és már a legalapvetőbb szükségleteiket sem tudják kielégíteni: szomjaznak, éheznek. Több mint 1.6 milliónyian már az országot is elhagyták, és úgy tűnik, hogy e harcoknak a gyermekek a legnagyobb vesztesei. Az iskolákban nincs tanítás, a kórházak 37%-a bezárt.

A mindennapos veszélyeken kívül a szexuális kizsákmányolással, a különböző fegyveres csoportok által elkövetett erőszakos besorozásokkal kell megküzdeniük. Nem beszélve a terjedő betegségekről, melyek a rossz higiéniés körülmények miatt naponta fenyegetik őket. Az egészségügyi ellátás pedig rendkívűl problémás most.

Az állandósult félelem miatt naponta több ezren hagyják el otthonaikat, és menekülnek a környező országok felé. A Szíriával határos jordániai, libanoni, török, iraki és egyiptomi menekülttáborok azonban mára súlyosan túlterheltté váltak, és képtelenek ellátni az odaérkezőket. A statisztikai adatok szerint kb. 4 150 szír gyereket regisztráltak a szomszédos országokban, akik egymaguk hagyták hátra szülőföldjüket. Az UNICEF és az ENSZ ezért elsődleges feladatának tekinti a gyermekek azonosítását, védelmét, valamint hogy biztonságos szállást nyújtsanak számukra, amíg nem találják meg valamelyik hozzátartozójukat.

Hiába a sok civil és önkéntes segítség, még többre lenne szükség. Ami pedig a legsürgetőbb lenne a helyzet konszolidálása és tartós javítása érdekében, hogy az érintett felek, a kormányok és szervezetek aktívan működjenek együtt és kezdjék meg a békés tárgyalásokat. Különben a jövő generációjának nem lesz jövője.

 

 

 

 

Képek forrása: www.globalpost.com;fotojournalismus.tumblr.com

Címkék:          

Hozzászólások