Lexi & Magazine

Világ / Társadalom

Ma van a szegénység elleni küzdelem világnapja

Ma a Föld lakosságának közel fele él szegénységben, azaz kevesebb bevétellel rendelkezik, mint amennyi alapvető szükségleteinek fedezéséhez elegendő lenne (kevesebb, mint 2,5 $/nap). A szegénység kialakulásának különböző okai lehetnek, mint például a politikai instabilitás, az etnikai konfliktusok vagy az éghajlatváltozás. A szakértők a szegénységen belül több fokozatot különítenek el, melyek közül az abszolút szegénység a legsúlyosabb, ezen a kategórián belül 1.25 $ vagy még kevesebb bevételük van az emberek. Több mint 1.3 milliárdan élnek létminimum alatt a világon. Őszintén szólva, ez az összeg még éhen halni is kevés. A relatív szegénység társadalmi és kulturális szegénységet jelent, a társadalom nagy többségéhez képest szegény valaki. Ez természetesen más kategória az Egyesült Államokban és más Afrika egy fejlődő országában.

Nézzük, mire hat ki a szegénység problémája!

 1. Éhezés

Minden 4. percben meghal valaki éhhalál miatt, legtöbbször gyermekek. Az éhség az első számú halálok a világon, több ember haláláért felelős, mint az AIDS, a malária és a tuberkulózis együttesen. A Földön mindenki számára lenne elegendő mennyiségű táplálék, de a szegényeknek nincs pénzük élelmiszerre. Az alultápláltság miatt gyakran betegek és legyengültek, emiatt képtelenek dolgozni. Így kerülnek be egy ördögi körbe, melynek sokszor éhhalál a végkimenetele. 2011-ben 165 millió 5 éven aluli gyermek volt satnya (csökkent növekedés és fejlődés) a krónikus alultápláltság miatt.

Van, aki még ennek is örül...

 

     2.  Ivóvíz

Több mint 1 milliárd ember nem jut tiszta ivóvízhez, a becslések szerint ebből 400 millió gyermek. Ennek hiánya az egyik legnagyobb és a leginkább figyelmen kívül hagyott oka a szegénységnek Afrikában. Enélkül nem lehet élelmiszert termelni, nem lehet házat építeni, nem lehet egészségesnek maradni, iskolába járni, és normálisan dolgozni. A tisztátalan víz gyakori okozója a megbetegedéseknek is. Tiszta víz nélkül szinte lehetetlen kitörni a szegénység ördögi köréből.

     3.  Egészségügy

Az olyan megelőzhető betegségek, mint a hasmenés és a tüdőgyulladás 2 millió gyermek életét oltják ki évente. Csak azért, mert túl szegények, hogy megengedhessék maguknak a megfelelő kezelést. 270 millióan nem részesülnek megfelelő egészségügyi ellátásban. Mintegy 1.5 millióan halnak meg évente AIDS-ben, ezek közül meglepően sok az olyan  kisgyerek, aki a terhesség vagy a szoptatás alatt betegszik meg. A tuberkolózis, a malária és a kanyaró szintén sok ember haláláért felelős.

     4.  Oktatás

Az oktatás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. A világszervezetek felismerték, hogy a megfelelő oktatás elengedhetetlen ahhoz, hogy a szegénységet sikeresen fel lehessen számolni. Közel egymilliárd ember lépett be a XXI. századba anélkül, hogy tudna olvasni vagy írni. A szegényebb országokban nehéz körülmények között folyik az oktatás, a gyerekeknek nem biztosított a megfelelő háttér a tanuláshoz. Az emberek negyede él áram nélkül a Földön – mintegy 1.6 milliárd ember. Emellett a rossz lakhatási körülmények és a gyakori betegeskedés miatt a szegények többet hiányoznak az iskolából. Továbbá sokkal nagyobb valószínűséggel szenvednek az éhségtől, fáradtságtól, ingerlékenységtől, fejfájástól és megfázástól. Ezek a betegségek potenciálisan korlátozhatják a gyermek teljesítményét. Kutatások szerint a szegények általában jövedelmük 2%-át fordítják oktatásra, nagyobb százalékát alkoholra és dohányra költik (például 6% Indonéziában és 8% Mexikóban).

Brazília; favela

2000-ben 189 ENSZ-tagállam kötelezte el magát amellett, hogy 2015-ig a súlyos szegénység és éhínség arányát felére csökkentik. A cél az, hogy megvalósítsák a mindenkire kiterjedő alapfokú oktatást, csökkentsék a gyermekhalandóságot, javítsák az egészségügyi ellátást és legalább 100 millió nyomornegyedben lakó életkörülményeit 2020-ig. Mintegy 40 milliárd dollárba kerülne az alapvető oktatás, a tiszta víz és a higiénia, az alapvető egészségügyi ellátás és a megfelelő élelmiszer ellátás biztosítása a fejlődő országok lakosságának.

Hogy ez mennyire fog sikerülni 2015-ig, azt egyelőre nem tudjuk, mindenesetre érdemes elgondolkodnunk. Ismét nem akarok unalmas számadatokkal előrukkolni, de szerintem mindenkit elgondolkodtatnak az alábbi statisztikák:

Kiadások a fejlett országokban (billió $)

 • kozmetikai szerek és kezelések az Egyesült Államokban: 8
 • fagylalt Európában: 11
 • parfümök Európában és az Egyesült Államokban: 12
 • állateledelek Európában és az Egyesült Államokban: 17
 • cigaretta Európában: 50
 • alkoholos italok Európában: 105
 • kábítószer a világon: 400
 • katonai kiadások a világon: 780

Ez a rubinttal és gyémánttal kirakott melltartó 10 millió $

Mennyibe kerülne a fejlődő országokban az alábbiak biztosítása minden ember számára (billió $):

 • alapfokú oktatás: 6
 • víz és higiénia: 9
 • a reproduktív egészség biztosítása a nők számára: 12
 • alapvető egészségügyi és élelmiszer-ellátás: 13

Nem szeretném kommentálni az adatokat, mindenki vonja le maga a következtetést. Végül nézzük, mit üzen az ENSZ a világnap alkalmából:

„Ha egy mindenki számára élhető jövőt akarunk megvalósítani, a szegények és a perifériára szorult emberek hangját is meg kell hallanunk, mert csak együtt tudunk építeni egy békében és jólétben fenntartható világot. Egy olyan világot, ahol az igazságosság és a méltányosság által mindenki emberhez méltó életet tud élni...”

 

 Sok kicsi sokra megy...

 

 

 Forrás: wikipediamenszttheguardian, un

Képek forrása: zetapress, fotopediascappoinbrasile

 

 

 

 

 

Címkék:        

Hozzászólások