Lexi & Magazine

Világ / Társadalom

Az a csodálatos adventi időszak

A karácsonyi ünnepek közeledtével nagy a sürgés-forgás. Az egész világ szebbnél szebb fényekbe öltözik. Mindenki a maga módján készül fel az ünnep eljövetelére. Az adventi időszak épp ezt fejezi ki: a várakozás és a készülődés időszakát. Ám csak kevesen tudják, hogy honnan ered az advent.

Advent eredete

A szó jelentése nem más, mint: eljövetel. Latin eredetű, az „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: az Úr eljövetele. Ez azt jelenti, hogy a karácsonyt megelőző várakozás az eljövetelben éri el jutalmát. Régi időkben egyes vidékeken kisböjtnek nevezték ezt az időszakot.

Az advent időszaka egészen az V. századra nyúlik vissza. Ekkor VII. Gergely pápa 4-ben határozta meg az adventi vasárnapok számát. Az advent Szent András napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnappal veszi kezdetét. Így az első vasárnap mindig november 27. és december 3. közé esik, míg negyedik, utolsó vasárnapját december 18. és december 24. között ünnepeljük.

Advent első vasárnapja 3 időszak kezdetét is jelenti: a keresztény egyházi évét, a  karácsonyi ünnepkörét és természetesen az adventi időszakét.

A régi időkben éjféli harangzúgók jelezték kezdetét, egyben az egyházi év megnyitását is. Egykoron a vallásos emberek szigorú böjtöt tartottak ezen idő alatt, falun hajnali misére jártak, amit a középkorból eredeztetett kifejezésekkel angyali vagy aranyos misének is hívtak, és Szűz Mária tiszteletére ajánlottak.

 

Az adventi várakozás legősibb szimbóluma

Az adventi koszorú a karácsonyi várakozás idejét jelöli, 4 apró gyertyával a tetején. A szalmából font koszorúkat különféle színekkel díszítetteték már a kezdetektől fogva. Ekkor jelent meg az azóta is karácsonyi színnek tartott piros, zöld, ezüst és arany.

Napjainkban mindenki a saját maga ízlése szerint készíti el vagy épp vásárolja meg. A legelső koszorút Johann Heinrich Wichern, egy gyermekotthon vezetője készítette el, mely hatalmas, szekérkerék alapra készült. Koszorúját 1838-ban fenyőgallyakkal és megannyi gyertyával díszítette: minden hétköznapot egy kisebbel, minden vasárnapot egy nagyobbal szimbolizált. A gyertyák száma idővel csökkent, a szokás pedig egyre inkább elterjedt. A XXI. században az egész keresztény világon megtalálható az ünnepi koszorú, melyen mind a 4 gyertya egyszerre ég az utolsó vasárnapon.

 

Gyerekek kedvence: adventi naptár

Gyermekkorom nagy kedvence az adventi naptár. Az első ilyen naptárt egy édesanya készítette el, mert csemetéje minden este azzal a kérdéssel nyaggatta: „Hányat kell még aludnunk, hogy megjöjjön a Jézuska?”. Az anyuka a válaszolás helyett fogott egy vastag papírlapot, 24 mezőre osztotta, és mindegyikre rátűzött egy csokoládét. Gyermeke minden nap megehetett egyet, amíg el nem jött a karácsony. Aztán a kisfiú felnőttként elkezdett adventi naptárakat készíteni, mivel úgy gondolta, hogy más gyermekeknek nemcsak hasznos lehet, de örömet is szerezhet vele. A legelső nyomtatott adventi naptár 1908-ban készült el, Gerhard Lang által.

 

A karácsonyi ünnep rendkívül színes. A vele kapcsolatos egyházi szokások és szertartások nagyon eltérőek, a liturgikus és pogány szokások sajátos keveredését figyelhetjük meg, de egy valamiben hasonlóak: az ünnepre való felkészülés, a szeretetre való hangolódás és elmélyülés erőteljesen jellemzi ezt a 4 hetet, és az, hogy az ember szíve ilyenkor máshogy ver...

 

 

 

Képek forrása:

www.livinginseason.com;

www.stjames-manotick.org;

www.seacoastbeveragelab.com

 

 

Címkék:        

Hozzászólások