Lexi & Magazine

Világ / Társadalom

Emlékezzünk a holokauszt áldozataira!

2005. január 27-ét az ENSZ közgyűlése a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította. Minden évben, ezen a napon emlékeznek meg a II. világháború közel hatmillió, többségében zsidósága miatt üldözött és meggyilkolt áldozatáról. 1945-ben ezen a napon szabadult fel Auschwitz-Birkenau, a legnagyobb és leghírhedtebb náci haláltábor.

Az emléknap legfőbb célja a megemlékezés és tanulás. Az elfogadott határozat alapján a tagállamoknak kötelessége ezt megtartani. Különféle oktatási programokat is indítanak annak elősegítésére, hogy ehhez hasonló népirtás többé ne ismétlődhessék meg, és felhívják a jövő generációjának figyelmét a történtekre. Az ENSZ határozata továbbá elutasította a holokauszttagadást, és általánosságban is elítélte a vallási vagy etnikai diszkriminációt és erőszakot.

Budapesten 2004 óta működik a Holokauszt Emlékközpont, és minden évben megemlékeznek erről a napról.

A XXI. században, úgy tűnik, világszerte felerősödött az egyes embercsoportok társadalmi kirekesztése. A rasszizmus, azaz minden diszkrimináció, amely faji, etnikai, nemzeti hovatartozásra vagy vallásos meggyőződésre, nyelvi, kulturális különbségre épül, súlyosan sérti az emberi jogokat, ezért minden törvényes eszközzel küzdeni kell ellene. Ahhoz, hogy ennek elejét vegyük, elengedhetetlen a közösségi szinten való gondolkodás, cselekvés, valamint egy teljesen alternatív megközelítés. Emlékezzünk az áldozatokra, a családjaikra, és tegyünk együtt azért, hogy senkinek ne kelljen újra átélnie a borzalmakat!

 

 

 

Képek forrása:attractions.topbudapest.org; www.sxc.hu

 

 

 

 

Címkék:      

Hozzászólások