Lexi & Magazine

Világ / Társadalom

Veteményes a panelek között

Budapesten 2010 óta üzemelnek közösségi kertek, nagyszerűen hasznosítva a parlagon álló, általában önkormányzati tulajdonban lévő közterületeket. Zuglóban, a Zsálya utca és az Újváros park sétány sarkán, a panelházak között is volt egy nagy, kihasználatlan zöldterület, ahová a ZUG Közösségi Kertekért Egyesület megálmodta a főváros legújabb közösségi kertjét. Ennek létrehozásáról 2013 őszén állapodtak meg a helyi önkormányzattal, és a hatalmas érdeklődés miatt a parcellák még tavaly el is keltek; sorsolással dőlt el, hogy ki melyik területrészt veheti birtokba.

Honyek Bartha Szilvia, az egyesület elnöke elmondta, hogy a boldog parcellatulajdonosok között sok a gyermekes család, akik a környező házakban laknak: „A szülők fontosnak tartják, hogy elhozhassák a gyereküket a kertbe, hogy úgy nőjön fel, hogy kapa van a kezében, és hogy megeheti a zöldségeket, amiket termeszt.”

A kertben szorgoskodó családok megoszthatják egymással tapasztalataikat, magokat, terményeket cserélhetek, igazi barátságok születhetnek.

A Zugkertben 64 ágyást alakítottak ki, de jelenleg egyetlen szabad hely sincs. A várólistás jelentkezéseket viszont folyamatosan fogadják a Zugkert honlapján. A költözések miatt megüresedő 2*5 négyzetméteres kertrészeket a várólistán szereplők kaphatják meg. A jelentkezés feltétele a zuglói állandó lakcím és a szerződési kötelezettségek vállalása, mint pl. az évi 12.000 Ft-os használati díj kétrészletű befizetése és a parcella folyamatos gondozása.

Minden érdeklődő családnak ugyan nem jut parcella, de a gyerekek az óvodán, iskolán keresztül is kertészkedhetnek. Rozgonyi Zoltán alpolgármester a ZUG Közösségi Kertekért Egyesülettel összefogva valamennyi környékbeli tanintézmény számára szeretné lehetővé tenni, hogy ezt a tankertet felkereshessék, oktatási céllal megismerkedhessenek a különböző növényfajtákkal, vagy akár pihenés, rajzóra céljából vehessék igénybe ennek a kertnek a lehetőségeit.

Forrás: balkonada.cafeblog.hu

Képek: www.facebook.com/ZUGkert, Nagyné Poczai Melinda

Kapcsolódó galéria :

Címkék:        

Hozzászólások