Lexi & Magazine

Világ / Társadalom

Az alkohol nem játék!

Lexi: Mi a binge drinking?

Dr. Németh Adrienn: Ez egy angol kifejezés, amely a binge eating (rohamos evés) mintájára jött létre. A binge drinking nem más, mint a rövid időn belül nagy mennyiségű alkohol elfogyasztása, melynek célja a részegség állapotának elérése. Erre a szakirodalomban létezik egy számadat: 2 óra alatt 5 egység alkohol elfogyasztása nevezhető rohamos ivásnak. Egy egység alkohol megfelel fél liter sörnek, 2 dl bornak vagy fél dl röviditalnak.

Lexi: Melyik korosztályra a legjellemzőbb?

N.A.: Kamaszkorban hódít leginkább, és ebben Anglia a listavezető Európa-szerte, de most már Magyarországon is egyre inkább terjed ez az új őrület. Az ESPAD kutatásról szóló jelentés során 35 országban 15-16 éveseket kérdezetek meg az alkoholfogyasztási szokásaikról. A kérdőívek elemzése után kiderült, hogy a kamaszok a sör és a bor helyett újabban a tömény italokat preferálják, amit gyakran nagyivászat keretében fogyasztanak el. Megjegyezném, hogy a magyar tinédzserek nemcsak asztal alá isszák az európai átlagot, hanem dohányzásban is élen járnak. Ráadásul aggasztó az is, hogy a gyógyszerek alkohollal történő fogyasztása már kétszerese az európai átlagnak, valamint növekszik a szipuzás aránya is.

Lexi: Mennyiben hibás a média ennek elterjedésében?

N.A.: Nagy szerepe van ebben. Látni kell, hogy a fiatal felnőttek korcsoportja fontos célpontja az alkoholmarketingnek. Elkerülhetetlen, hogy őket is megcélozzák alkoholról szóló termékekkel, reklámokkal. Folyamatosan érik a kamaszokat alkoholfogyasztásra ösztönző hatások, a kifejezetten nekik szóló alkoholcégek sport- és partiszponzorációs tevékenységek. Ami most nagyon népszerű marketingfogás, az a shot drinkek elterjedése. Ezek színes, cukros, dizájnos formákba csomagolt szeszes italok, amelyek nagyon vonzóak a fiatalok számára, és legtöbb esetben olcsón is hozzájuk lehet jutni.

Lexi: Valóban többet és másképp isznak a tizenévesek, vagy csak a média és a szülők percepciója torzít?

N.A.: A média és a szülők joggal félnek. A család és az iskola köteléke és visszatartó ereje lecsökkent. Emelkedett az alkoholmérgezés következtében elhalálozottak száma, amely a fiatalokat is jelentősen érinti. Ennek egyik oka az, hogy a nagy mennyiségű alkoholnak önmagában van egy légzésdeprimáló hatása, melynek következtében leállhat a légzés. Átlagos esetben az ember, mielőtt eljutna az alkoholmérgezés ezen szintjére, legtöbbször rosszul lesz, vagy éppen elálmosodik, elalszik, emiatt abbahagyja az ivást. Viszont a binge drinkingnél nagyon veszélyes, hogy nincs ideje reagálni a szervezetnek a rövid időn belül bevitt nagy mennyiségű alkoholra, ezért később jelenik meg a légzésdeprimáció. Ennél még veszélyesebb, ha összekeverik az alkoholt energiaitallal, ugyanis az ébrenlét idejét növeli a koffein, ugyanakkor a bevitt alkohol mennyisége eléri a toxikus szintet.

Lexi: Milyen súlyos következményei lehetnek a túlzott alkoholfogyasztásnak?

N.A.: Nagyon súlyos fizikai és lelki tünetekhez vezet, és sajnos akár felnőttkori krónikus alkoholfogyasztást is okozhat. Tapasztalataim, valamint a szakirodalom alapján el kell mondani, hogy akik kimondottan tudatmódosításra használják az italt, a későbbiekben ki fognak próbálni más káros szereket is, pl. drogokat, tudatmódosító gyógyszereket.

Lexi: Hogyan lehetne ezt megakadályozni?

N.A.: Fontos lenne, hogy a marketing, a média ne célozza meg a tinédzsereket, és a szórakozóhelyek valóban ne szolgáljanak ki 18 év alattiakat. Hiába a törvényi szabályozás, a legtöbb esetben nem veszik ezt figyelembe. Azt gondolom, hogy az alkoholfogyasztásnál ugyanúgy kellenek olyan preventív eszközök, mint a dohányzásnál, amelyek elrettentik a fiatalokat a túlzott ivástól. Felhívó plakátokra, reklámokra, kisfilmekre van szükség, amelyek felhívják a figyelmet arra, hogy ha nem tudják, hol a határ, belehalhatnak, vagy balesetet okozhatnak. A partikultúra kétségkívül olyan világ, ahol besűrűsödve jelennek meg a problémák, ezért is fontos mindenkit széles körben tájékoztatni a negatív hatásokról. Sok esetben sem a szülő, sem a kamasz nem tudja, milyen veszéllyel jár a tudatlanságuk ebben a témában.

 

Kép forrása: essentialsofnutrition.com

 

Címkék:    

Hozzászólások