Lexi & Magazine

Te&Én / Kapcsolat

Valentin nap a világ körül – gondolatok egy „csinált” ünnep margójára

A fentieken túlmenően persze minden országnak megvannak a saját, ehhez a naphoz kapcsolódó szokásai. Az alábbiakban országonként tekintjük át ezeket a hagyományokat.

 

Indiában nagy várakozás és óriási előkészületek előzik meg a jeles napot. Az emberek már hetekkel az ünnep előtt Valentin-napi lázban égnek, amiért persze jelentős részben a média tehető felelőssé, az újságok és a televíziós csatornák ugyanis már hetekkel a „szívecskés ünnep” előtt mást sem szajkóznak, mint az ország kulturális eseménytárának eme emblematikus eseményét. Az ajándéküzletek polcai tele vannak Cupidókkal, szívecskékkel és vörös rózsákkal. Indiában a Valentin-nap a társas összejövetelek ideje is egyben, ilyenkor az emberek nagyobb társaságban szórakozni mennek. A hagyomány szerint ilyenkor illik a férfiaknak megkérniük szívük választottjának kezét.

 

Japánban az Európában megszokott trendekhez képest nyugodtan mondhatjuk, hogy fordul a kocka: itt ugyanis a nők ajándékozzák meg a férfiakat. A hagyomány szerint ez egy amolyan szívesség, amit a férfiak pontosan egy hónappal később, március 14-én viszonoznak. Valentin-napra kétféle csokoládét illik adni: girit vagy hon-meit. Persze megvan, hogy mikor és kinek melyiket szabad adni. A girit a munkatársak, főnökök, barátok kapják, ennek semmilyen ismerkedős célzata nincs, sőt! Az, hogy giri annyit tesz, kötelezettség. Girit a lányok is vesznek a fiúknak, kivétel nélkül mindegyiknek, akit ismernek. Nem adni girit pedig egyenesen illetlenség! A hon meit ezzel szemben csak a szerelmes nő adja a párjának. Akármelyik csokiról legyen is szó, az mindig fehér csokoládé.

 

Brazíliában, a karnevál őshazájában – szinte az összes többi országgal ellentétben – nem február 14-én, hanem csaknem 4 hónappal később, június 12-én tartják a Dia dos Namoradost, amelyen a család apraja-nagyja részt vesz. Ilyenkor különleges ételek kerülnek az asztalra, és jókat beszélgetnek az asztalt körül ülő vendégek. Az utcákat kivilágítják, és hatalmas bulik zajlanak mindenhol. A tánc és a zene az ünnep szerves részét képezi, így Valentin/napon mindenki megtalálhatja a saját szája ízének megfelelőt, legyen szó akár valamilyen brazil népdalról, vagy éppen egy tüzes latin szambáról. Mint mindig, ilyenkor is nagyon élénk, pezsgő éjszakai élet jellemző az egész országra: egymást érik a diszkók és a különböző éjszakai szórakozóhelyek.

 

Egy kontinenssel „arrébb ruccanva”, a dél-afrikai Johannesburg városa ilyenkor remek lehetőséget kínál azoknak a pároknak, akik kapcsolatukat a vadvízi evezés által megkövetelt egymásba fektetett feltétlen és kölcsönös bizalomra akarják alapozni. Itt igazán lehetőség nyílik arra, hogy kedvesünkkel négyszemközt, meghitt, békés körülmények között tölthessünk el néhány kellemes órát, ugyanakkor a város remek konyhaművészete és a kitűnő borok remekül járulnak hozzá ahhoz, hogy az este tökéletes legyen. A Valentin-napi fesztiválnak persze itt is elmaradhatatlan része a Valentin-naphoz illő muzsika, vagyis a lelket melengető zenei taktusok, amelyekben van valami megfoghatatlanul megnyerő.

 

 

Reméljük, adtunk olvasóinknak egy-két tippet, hová kérjék kedvesüktől a Valentin-napi ajándékutat, azok pedig, akiknek ez nem jöhet számításba, kicsit belekóstolhattak eme egzotikus helyek hangulatába.

 

 

 

 

 

Címkék:      

Hozzászólások