Lexi & Magazine

Te&Én / Kapcsolat

Illemszabályok szakításra 1.

Bizarrnak tűnhet ilyen esetekre viselkedési szabályokat javasolni, hiszen ezektől nem lesz elviselhetőbb a helyzete az elhagyottnak. Sőt, a kíméletesség egyes esetekben egyenesen rossz, mert akkor még csak nem is gondolhat az elhagyóra dühvel addig, amíg lassan el nem kezdi feldolgozni a történteket. Viszont bizonyos elvekhez hűnek maradni kutya kötelességünk, ha menni szeretnénk egy kapcsolatból. Ahogy reggel nem indulunk el fogmosás és mindenféle tollászkodási szertartás nélkül, ágyat nem hagyunk bevetetlenül, s az ajtót sem hagyjuk magunk után tárva-nyitva, úgy egy kapcsolatból sem párologhatunk el feltűnés nélkül, ennyivel tartozunk annak, akit valaha érdemesnek éreztünk arra, hogy közel engedjük magunkhoz.

szakításKözhelyes, de kötelező alapszabály: tisztességesen szakítani csak személyesen lehet. Nincs az a magyarázat, ami elfogadható lenne egy szakító sms, e-mail indoklásaként. Annak idején Ady versben semmisítette meg nemcsak kapcsolatukat, de Lédát is. Kamaszként azon nevettünk, hogy ha ma élne, elbocsátó képüzenetet írna. Akkoriban Ady ezzel is menő volt. Akkor még nem olvastam Léda válaszlevelét. „Végtelenül, kimondhatatlanul, halálosan szeretném magát még egyszer látni egy pár pillanatra. Okát sem tudnám megmondani, miért – mondanivalóm sincs semmi, csak egyszerűen látni óhajtanám egy-két percig, és menni tovább újból. Talán nyugodtabban mennék.”

Tovább okulva nagy kedvencem bántó sorain: szakításkor, ha lehet, már nem érdemes egymást sértegetnünk. Ne rójuk fel újra párunk (vélt vagy valós) hibáit. Érdemes elgondolkodni elvárásainkon. Vajon nem vártunk tőle túl sokat, nem idealizáltuk őt, és – amikor elszállt a rózsaszín köd – talán saját elvárásaink miatt csalódtunk? Ilyenkor jobb azt kiemelni, hogy két értékes, szerethető ember nem minden esetben illik össze, idővel talán ő is be fogja ezt látni. Sekély vigasz, nem is vigasz, de mivel az elhagyott fél gyakran úgy érzi, jogosult a magyarázatra, nem bújhatunk ki ez alól.

Folytatjuk...

A kép forrása: http://pursuitofhappy.com 

Címkék:      

Hozzászólások