Lexi & Magazine

Te&Én / Kapcsolat

50 év titka: alkalmazkodás és bizalom

A nagyszüleim nemrég ünnepelték az 50. házassági évfordulójukat, és ennek kapcsán felmerült bennem a nagy kérdés: mi a titkuk? Hogyan lehet 50 évet eltölteni egymás mellett, egy boldog házasságban? Mit tudnak ők, amit ma annyian nem?

Kardos házaspár kezei

Napjainkban a „szinglik korszakát” éljük, ahol sokan élnek egyedül, magányosan. Egyre kevesebben és egyre később kötnek házasságot, a válások pedig sokkal gyakoribbak. Az emberek inkább karriert építenek, mintsem kapcsolatokat. Az internetes társkeresés korában vagyunk, ahol a számítógépeinkkel és „okostelefonjainkkal” közelebbi kapcsolatot ápolunk, mint a hozzánk legközelebb állókkal. Egy ilyen elszemélytelenedett világban valóban nehéz tartós és mély ismertségekre szert tenni. Pedig a személyes találkozás varázsát még ma sem adja vissza semmi.

„A mai rohanó világban az emberek elmennek egymás mellett, anélkül, hogy odafigyelnének egymásra. Sokan csak magukkal vannak elfoglalva és képtelenek az alkalmazkodásra. Pedig ahhoz, hogy egy igazán tartós kapcsolatot kialakíthass valakivel – legyen az barátság, vagy szerelem –  ez elengedhetetlen.” – mondta nagymamám.  

Idős párMiután 2 könyvet is elolvastam a témában, kénytelen voltam igazat adni neki. A világon minden embertől van mit tanulnunk, bármilyen rövid időre is találkoztunk. Ha megtanuljuk elfogadni a másik embert a hibáival és idegesítő szokásaival együtt, akkor az már fél siker. Dr. Csernus Imre is ezt mondja: „Az alkalmazkodás alapvető feltétele egy kiegyensúlyozott párkapcsolat esetében, hogy két ember tisztában legyen a saját és partnere pozitív és negatív tulajdonságaival is, ezekről oldottan tudjanak beszélgetni egymással, és azt is pontosan tudják, hogy meddig hajlandóak tűrni.”

Mi a másik fontos dolog?

„A másik a bizalom. Egy házasság nem létezhet enélkül. Legalábbis egy valódi házasság nem. Fontos, hogy megbízz a másikban, mert ez az erős kötelék alapköve. Ha bármilyen probléma felmerült a kapcsolatunkban, mi mindig leültünk, és megbeszéltük. Nem halmoztuk a sérelmeket, hanem az elején tisztáztuk. Azt hiszem, ma sok a forrófejű fiatal, akik ahelyett, hogy megoldanák a problémákat, menekülnek előle. Pedig az élet így tanít bennünket.” – folytatta mama.

Idézet

A nagymamámtól nagyon sokat tanultam. Nem csak főzni tanított engem, hanem az életre is. Azt mondta nekem, hogy a valódi kapcsolatokat mindig ápolni kell, mert ezek az igazi értékek. Szerintem mindannyiunk életében vannak problémásabb kapcsolatok, de ha nem adjuk fel rögtön, hanem megpróbáljuk megoldani a problémát, sok felesleges körtől szabadíthatjuk meg magunkat.

Ha tehát mi is egy hosszú és boldog házasságban szeretnénk élni, ezt a két szót jegyezzük meg: alkalmazkodás és bizalom. Na meg persze szeretet…

Köszönöm, Mama, és nagyon sok boldogságot kívánok nektek a következő 50 évre is!

 

Képek forrása: internet

Fotó (A Kardos-házaspár kezei): eifert.hu 

 

 

Címkék:      

Hozzászólások