Lexi & Magazine

Te&Én / Kapcsolat

Modern civilizációs „betegség” – A hímsovinizmus

„Bárhol élsz, ott te csak egy nő vagy. Bármit kérsz, az ára az túl nagy. Okosnak, szépnek, szajhának kell lenni” – énekli Oláh Ibolya Baby című dalában, s valljuk be, igen találóak ezek a sorok. A hímsoviniszta – a nőkkel szemben előítéleteket tápláló – férfiak között is vannak persze különböző típusok. Akad, aki bizony valóban csupán oldalbordának tart minket, s úgy véli, a nők a társadalomban csak utánuk következhetnek. Erről az elgondolásról azonban mit gondolhat egy nő? Nos, a legjobb talán, ha visszavág, minden önérzetét elővéve, hiszen ahogy feminista körökben gondolni szokás, Isten először ugyan a férfit teremtette meg, de az igazi „találmánya” még csak később született meg…

Persze ha úgy igazán belegondolunk, sok hímsoviniszta férfi annyira nem is hímsoviniszta, legalább is a klasszikus értelemben véve nem – mintha csak álarcot hordana magán a nőkkel szembeni viszonylag durva megnyilvánulásaival, hiszen ő maga is sebeket rejteget. Jómagam különösen bizonyos 35 éven túli férfiakon figyeltem meg ezt a jelenséget, szinte mintha ez lenne a homlokukra írva: „Minden nő egyforma! De valójában csak azért hangoztatom ezt, mert elkeserít, hogy még mindig nem találtam meg az igazit. A múltamban pedig túl sok nő volt, aki megbántott…” Ez persze még nem lenne ok arra, hogy ő is szíveket törjön, ha a sérelmei miatt – akár tudat alatt – viszont játszik a női nemmel, csak további ördögi köröket alakít ki, elzárva magát a boldogság lehetőségétől.

A hivatalos elképzelés szerint a hímsovinizmus lényege abban rejlik tehát, hogy a férfi felsőbbrendűnek érzi magát a nővel szemben. Sok hímneműre ez bizony igaz is, de ha bántó viselkedést éreznénk irányunkban egy férfitól, próbáljunk minél empatikusabbak lenni – „okos enged” módjára, hiszen lehet, hogy a fent említett álhímsovinisztával van dolgunk, akire ha az igaz szerelem rátalál, még „menthető” a hölgyekkel kapcsolatos rossz gondolataitól.

Más esetben azonban Mr. Hímsovinizmus alapelve, hogy a nő szolgálja őt ki – testileg-lelkileg, időben készítse el a vacsorát, szüljön gyereket, nevelje rendesen, fogadjon szót. Azonban ha véleménye volna, inkább maradjon csendben… Ezek a férfiak elvárják, hogy csak őt istenítsd, viszont az utcán sétálva ők az elsők, akik megnéznek más nőket, netán az orrod előtt kezdenek flörtölni velük.

Kéjenc arc és szavak. Szexre utaló megjegyzések, fölény s nem éppen finomkodó kifejezések, ha a szexről esik szó. Mondani szokás, hogy a nők szeretik a rosszfiúkat, de el kell ismernünk, legtöbbünk a hasonló tulajdonságú férfi elől szinte sírva menekülne… Mivel mi pontosan ennek ellenkezőjére vágyunk: egy kedves, megbízható, szerető férfira – még ha tökéletes nem is létezik, ezek a tulajdonságok egyszerre igenis sok férfiban megtalálhatóak.

Sok nőtársunk mégis tesz egy próbát, hogy a rosszfiúból jót faragjon, még akkor is, ha kutyából nem lehet szalonna, de még a „hímsoviniszta” férfi is képes megtalálni párját. Némelyikünk birkatürelemmel bír ugyanis, s ha szeret, még az apróbb kilengéseket – akár megcsalásokat – is elnézi párjának. Ha viszont elég ügyes, kompromisszumokat harcol ki magának, miközben a férfi még mindig azt hiszi, ő irányít, s talán észre sem veszi, hogy bizony kedvesének „áldozatául esett”, s hímsovinizmusának kemény maszkja kopásnak indul…

 

A kép forrása: survivingdating.com

Címkék:    

Hozzászólások