Lexi & Magazine

Te&Én / Esküvő

5 tipp az esküvői költségek csökkentésére

1. Pénteki esküvő

Szervezzétek pénteki napra az esküvőt, így több szempontból is jól jártok:

- Nem fogtok folyamatosan szembesülni a "sajnáljuk, az időpont már foglalt" típusú visszajelzésekkel. A legjobb szolgáltatást nyújtó zenekarok, fotósok, videósok szombatjai már hónapokra, vagy akár egy évre előre is be vannak táblázva. A péntekek viszont általában szabadok. Így akkor is van lehetőségetek igénybe venni a legjobb szolgáltatókat, ha kényelmesen átgondolva, kapkodás nélkül hozzátok meg a döntést, kik legyenek a befutók.

- Pénteki napokon általában 20-25%-os árkedvezménnyel tudjátok igénybe venni a rendezvénytermet, esküvői menüt, fotóst, videóst, zenekart. Megesik az is, hogy plusz extrákat kínálnak fel, például ajándékba adják a dekorációt.

Miután kiválasztottátok azt a hétvégét, amikor házasodni szeretnétek, kérjetek árajánlatot a pénteki és a szombati napra is a fő költségtényezőkhöz, aztán jöhet a matek óra! Nézzétek meg, hogy mennyit tudnátok spórolni, ha pénteken lenne a nagy nap. Ezután már könnyebben el tudjátok dönteni, hogy megéri-e nektek, vagy sem.

Lássuk, hogy néz ki egy kalkuláció internetes hirdetések alapján: (100 fős lakodalom esetén, átlagosnak mondható, 20%-os kedvezményt figyelembe véve)

  Szombat Péntek
Zenekar 140.000 HUF 112.000 HUF
Menüsor (8e/fő) 800.000 HUF 640.000 HUF
Fotós 100.000 HUF 80.000 HUF
Videós 60.000 HUF 48.000 HUF
Rendezvényterem 150.000 HUF 120.000 HUF
Összesen 1.250.000 HUF 1.000.000 HUF

 

Ha összeszámoljuk a különböző szolgáltatók által nyújtott kedvezményeket, akkor látjuk, hogy ebben az esetben máris 250.000 Ft-ot tudtok spórolni, amit költhettek dekorációra, menyasszonyi ruhára, vagy egy csodálatos nászútra. 

- Nem fogjátok úgy érezni, hogy futószalagon történik a polgári és a templomi szertartás. Nyugodtan tudjátok fogadni a gratulációkat, jut idő a csokordobásra, fényképkészítésre, és nem fog a következő pár már az ajtóban toporogni.

- Amiatt ne izguljatok, hogy a vendégek nem fognak eljönni az esküvőtökre. Időben osszátok ki a meghívókat, és hívjátok fel a figyelmet a pénteki napra. Így mindenkinek lesz ideje megszervezni a dolgokat, szabadságot kérni a munkahelyen. Higgyétek el, utólag hálásak lesznek a lagzit követő kétnapos pihenőért.

2. Nászautó

Biztos, hogy emel annyit az esküvőtök színvonalán, ha bérelt limuzinnal érkeztek? Több tízezer forintba kerül egy menyasszonyi autó kölcsönzése, nem is említve a kiszállás és a sofőr díját, és a megtett kilométerek költségét. Ráadásul általában 3-4 óra leteltével plusz pénzt számítanak fel óránként. Nézzetek inkább szét a rokonok, ismerősök körében: van-e olyan autó, ami alkalmas lehet a nagy napra.  Ki ne lenne büszke a násznépből, hogy az ő autója lépett elő nászautóvá. Biztos, hogy igent mond a felkérésre, és vidáman elfuvaroz benneteket a szertartásra és a fotózás helyszínére. 

3. Virágok

-Válasszatok az évszaknak megfelelő virágokat! Nem biztos, hogy a leginkább pénztárcakímélő, ha tulipánból szeretnél csokrot egy augusztusi esküvőn.

-Nyugodtan kérjétek ki a virágkötő tanácsát, hogy miként lehetne csökkenteni a költségeket. Nekem ő segített átgondolni a lehetőségeket. Nem feltétlenül kell minden vázában rózsának díszelegnie, ugyanolyan szépen mutat a gerbera is.

-Vegyétek sorra, mi szolgálhat kettős célt. Mi például nem rendeltünk az anyakönyvvezetői asztalra külön díszt, hanem a főasztalra szánt virágkompozíciót helyeztük át ide. A szertartás végén egy barátnőm vitte vissza a helyére, amíg mi a gratulációkat fogadtuk.

- Virágok a saját kertből? Nagyon őrült ötletnek hangzik? Szerintem nem az! Nálam nagy kedvenc a labdarózsa, a gyöngyvirág, a tulipán, a jácint; mindegyik nagyon romantikus, tündéri kis virág. Persze, sok-sok törődést igényel a nevelésük; de nagyon jó érzés nézni, ahogy cseperednek a virágok, amelyek majd az esküvőtök helyszínét fogják díszíteni.

Nem célszerű azért 100%-ban erre a lehetőségre építeni. Nálunk is az volt a terv, hogy a kis vázákba a kertből fogunk gyöngyvirágot rakni, de sajnos már levirágzott az esküvőnkre.

4. Dekoráció

- Készítsd Te a dekorációt! Nézz szét az interneten, nagyon sok szép alapanyagot tudsz kedvezményesen vásárolni: elegáns, szép futókat, anyagokat, vázákat, szalagokat, gyertyákat.

- Szervezz csajos délutánt a barátnőiddel, ahol együtt készítitek el a kis asztaldíszeket, a terem dekorálásához szükséges dolgokat. Meghajtogathatjátok a szalvétákat is előre. Ahhoz, hogy egy esküvői helyszín szépen fel legyen díszítve, nem feltétlenül sok pénzre van szükség, sokkal inkább ötletekre, sok-sok időre és kreativitásra.

- Esküvő után el is adhatod a saját készítésű dekorációt! A teremről készült csodás fényképekkel illusztrálva tedd fel őket különböző ingyenes hirdetési oldalakra. Nem kell tartani tőle, a következő szezonban biztosan elkel, és mennyire jól fog jönni akkor egy kis pénz egy szép gyertyafényes vacsorára, egy színházjegyre, vagy esetleg az első házassági évforduló megünneplésére.

5. Kuponra fel!

Érdemes ellátogatni esküvőkiállításokra, a kiállítók általában különleges ajánlatokkal készülnek ezekre az alkalmakra. Tájékozódjatok előre, hogy milyen szolgáltatók vesznek részt a kiállításon. Már előre ki lehet választani a ruhát, vagy éppen a zenekart, és ott a helyszínen akciósan lefoglalni, így is spórolva az esküvői költségeken.

Kedveld az esküvői témakörrel foglalkozó közösségi oldalakat, ott is rengeteg akcióval és nyereményjátékkal lehet találkozni.

Fényképészek, kozmetikusok ajánlatait is érdemes böngészni a különböző kuponos oldalakon.

Képek forrása:

http://www.flickr.com/photos/jforth/4893148653/sizes/z/in/photostream/

http://www.flickr.com/photos/78428166@N00/5878997249/sizes/z/in/photostream/

http://www.facebook.com/KreativMeghivo

 

Hozzászólások