Lexi & Magazine

Világ / Portré

Álom luxuskivitelben

Audrey HepburnAudrey Hepburn Brüsszelben született, 1929. május 4-én, Edda Kathleen van Heemstre Hepburn-Ruston néven. Anyai ágon a holland királyi ház sarja, így arisztokratikus megjelenése talán nem meglepő. Minden álma az volt, hogy balett-táncos lehessen, de magassága miatt ez nem valósulhatott meg. Még gyerek volt, amikor kitört az I. világháború, amely nemcsak lelkileg, hanem fizikailag is megviselte. Állítólag 25 napig bujkált egy pincében a német katonák elől, ahol egy kenyér és némi ivóvíz volt minden elesége. Annyira lefogyott, hogy később már nem tudott meghízni. A háború után Audrey és édesanyja Londonba költözött. Nevet váltott, és a sikertelen balettkarrier után a Broadway tánckarában lépett fel mint háttértáncos. Itt figyelt fel rá egy ügynök. Első szerepét A titkos népség (1952) című, nem túl nagy sikert arató filmben kapta, ahol csupán egy mondata volt. Arra azonban jó volt, hogy Audrey megkapja második szerepét a Monte Carlóba megyünk (1952) című filmben. Ennek forgatása során fedezték fel a Gigi főszerepére, amellyel végigturnézta Amerikát. Ez volt a nagy áttörés, amely meghozta számára élete első főszerepét és az Oscar-díjat a Római vakációban (1953). 

 

Ezután szerepet kapott a Sabrinában (1954), a Háború és békében (1956) és az Egy apáca történetében (1959)IdőközbenAudrey fiával, Seannal megismerkedett első férjével, az amerikai színész Mel Ferrerrel. Több filmben is együtt játszottak, 1960-ban pedig megszületett egyetlen fiuk, Sean. Audreynak, az anyaság mellett, szakmai szempontból is változást hoztak a '60-as évek. Kinőve az ártatlan gyereklány karakteréből, olyan filmekben vállalt főszerepet, mint az Akinek nincs bocsánat (1960) című western vagy Truman Capote Álom luxuskivitelben (1961) című kultuszfilmje. Emellett nemcsak elismert színésznő, hanem igazi divatikon lett, olyan tervezők múzsája, mint Dior vagy Givenchy. A finom eleganciát hirdette. A '60-as években volt Audrey karrierjének csúcsán. A My fair lady (1964) Eliza Dolittle-je, a Hogyan kell egymilliót lopni? (1966) Peter O’Toole-lel vagy a Ketten az úton (1967) Albert Finney-vel, mind egybeforrtak Audrey Hepburn nevével és személyével. Az 1967-es Várj, míg sötét lesz című thriller, amelyben Audrey egy vak nőt alakít, meghozta számára a negyedik Oscar-jelölést. Azonban 1967 a szakmai siker ellenére nem jelentett felhőtlen boldogságot a színésznő számára. Mel Ferrer és Audrey Hepburn válását 1967-ben mondták ki. Hogy fájdalma enyhüljön, barátai meghívták egy hajóútra, ahol megismerkedett második és egyben utolsó férjével, az olasz pszichiáter Andrea Dottival. 1969-ben házasodtak össze, és rá egy évre megszületett fiuk, Luca. Audrey ezután a családnak szentelte az idejét. 

Audrey Hepburn

Majdnem 10 éve telt el, míg újra kamerák elé állt. Ezúttal Sean Connery volt a partnere, a nem túl nagy sikert arató Robin és Marine című filmben. Hollywood átalakult, és a lázadó '70-es évekbe már nem fért bele a finom és törékeny Audrey Hepburn, aki több filmajánlatot is visszautasított. Végül 2 filmet vállalt el, az 1979-es Terence Young (James Bond: Dr. No, Várj, míg sötét lesz) rendezte Vérvonal című krimit és a Mind nevettek című romantikus komédiát. Mindkettő megbukott. Audrey karrierje és magánélete (Andrea Dottival 1980-ban váltak el) is válságban volt. Utolsó filmjét (Örökké, 1989) Steven Spielberg rendezte, és olyan színészekkel játszott együtt, mint Holly Hunter vagy John Goodman. Ezután életét a jótékonykodásnak szentelte. Az UNICEF nagyköveteként próbálta jobbá tenni a világot. 1993-ban halt meg, vastagbélrákban. Svájcban temették el. Életéről 1999-ben film készült (Az angyali Audrey Hepburn), Jennifer Love-Hewittel.

Audrey UNICEF nagykövetként

 

Szerző: Karácsony Nikolett

 

Bibliográfia: Norbert Stresau: Audrey Hepburn filmjei, élete, Gondolat, 1990., Wikipédia

 

 

Képek forrása: fashionismosemfronterias.files.wordpress.com, fashionfave.com (fiával, Seannal), mandarchiv.hu 

 

 

Címkék:          

Hozzászólások