Lexi & Magazine

Világ / Társadalom

A világháló tragikus áldozatai

Lexi.hu: Mi történik a kamaszokkal?

Fehér Sára: Tinédzsernek lenni nem egyszerű, a test gyorsan változik, tombolnak a hormonok, a kamaszok le akarnak válni szüleikről, meg akarnak felelni a kor divatjának, a tökéletességre törekednek, ugyanakkor megélik saját tökéletlenségüket. Nincs olyan kamasz, akinek ne lenne problémája önmagával, hiszen az önmagáról alkotott képe gyakran nem felel meg a valóságnak, ez pedig szorongással tölti el. Ezeket a szorongásokat van, aki úgy vezeti le, hogy hangos, nagyszájú gyerek válik belőle ,és van, aki pedig a háttérbe húzódva figyeli a többieket. Iskolai cikizések talán már azóta vannak, hogy léteznek az iskolák, ez lehet egy módszere a lurkókban felhalmozott stressz levezetésének is.

Lexi.hu: Mitől stresszelhet a gyerek?

F.S.: Rengeteg mindentől, már egy hároméves apróság is rengeteg stressznek van kitéve, nem hogy egy kis kamasz. Megfelelni az iskolában, otthon, eljárni a sok különórára. Lehet, hogy keveset vannak otthon a szülei, és nem foglalkoznak vele. Az is előfordulhat, hogy egy kamasz kettős életet él, másnak mutatja magát az iskolában és otthon. Ebben az esetben már attól is szoronghat, hogy mi lesz ha lebukik a szülei előtt.

Lexi.hu: Az én kamaszkoromban is voltak iskolai cikizések, de most megdöbbenve hallom, hogy már blogokat írnak a gyerekek egymás kigúnyolása céljából. Milyen veszélyeket hordozhat az internet világa?

F.S.: Az új generáció már lassan csak virtuálisan tartja a kapcsolatot, állandó barát helyett a mobiltelefon lesz a társuk, reggel az első dolguk az, hogy megnézik a telefonjukat, ez pedig megölheti a személyes kapcsolataikat. Napjaik nagy részét a virtuális kapcsolattartás tölti ki, akkor tehát kivel is vannak együtt? Tulajdonképpen senkivel. Azontúl, hogy az internet elterjedésével rengeteg jó dologhoz jutunk hozzá, hatalmas veszély is fenyegeti gyermekeinket. A veszély sokkal nagyobb, mint gondolnánk, hiszen a gyerekeink bárkivel ismerkedhetnek, beszélhetnek. Mostanában divatba jött a képek küldözgetése is, ami óriási felelőtlenség. Ismerjük a mondást: messziről jött ember azt mond, amit akar. Ez itt is igaz, az interneten bárki bárkinek a bőrébe bújhat, név és arc nélkül kerülhet kapcsolatba a gyerekekkel. Állítólagos partnerükből csak egy kép lesz bennük, ami valótlan és felszínes kapcsolathoz vezet. A számítógép mellett szépeket fantáziálnak magukról, és ezt mesélik el a partnereiknek. A fantáziáról nem kell lemondani, de jó, ha az közelit a valósághoz. Így egy randihoz nem kell fizikálisan megmozdulniuk, szép ruhát venniük, sminkelniük magukat. A slusszpoén pedig az, hogy elküldik magukról a képet, mert azt veszélytelenebbnek érzik, mint a személyes kapcsolatot. A testi kapcsolattól annak ismeretlensége vagy következményei (terhesség, betegségek) miatt szoronghatnak. Könnyen elhihető, hogy a kép elküldésével kiesnek a rizikófaktorok, és az elküldött képen bárki a tökéletesség látszatát keltheti. Pedig a virtualitás visszaüthet.

Lexi.hu: Mit csináljunk, ha már megtörtént a baj? Ha kiderül, hogy gyermekünkről képek vagy blogok keringenek a világhálón, és százak mulatnak vagy megbotránkoznak rajta?

F.S.: Ha most egy szolidabb esetről beszélünk, akkor egy határozott szülői fellépés a megoldás. Be kell menni az iskolába, beszélni kell a tanárokkal, a többi szülővel és a hatósággal. A kamaszkori problémák öngyilkosságba való torkollása nem csak ezen múlik. Nagyon megalázó, nagyon durva a másik intim dolgainak kiadása, de nem feltétlenül kell ebbe mindenkinek belehalnia. Ahhoz, hogy ezt valaki így reagálja le, a tragédiának súlyos előzménye kell, hogy legyen.

fiatalok telefonnal

Lexi.hu: Hogyan befolyásolhatja a serdülőket a felgyorsult technikai fejlődés?

F.S.: A mai világban a gyerekek fantáziáját túlságosan megterheljük olyan dolgokkal, amiket még nem értenek meg. A latencia, mint fejlődési szakasz kezd eltűnni. Már a kisebb gyermekek gondolatvilága olyan külső információkkal terhelt, amit sem felfogni, sem feldolgozni nem tudnak, fejlődési sajátosságaik miatt képtelenek. Ez komoly probléma lehet, hiszen a természet az egyensúlyra törekszik, ha „túlintellektualizáljuk" a gyereket, akkor a másik oldalon regresszióba esik.

Lexi.hu: Hogyan védhetjük meg gyermekeinket az ilyen veszélyforrásoktól?

F.S.: A fejlődést nem lehet megállítani. A virtuális eszközök világában élünk. Nem feltétlenül jó politika, ha nincs otthon televízió, telefon, vagy internet, bár ha még sincs, a hiedelmekkel ellentétben a gyermek ettől még nem lesz kiközösítve. Én a mértéktartás, a középút híve vagyok. A legnehezebb dolog megtanítani egy gyermeknek, hogy ami van, azt mértékkel használja. A „nincs" meg a „sok" majdnem ugyanaz. A szülő-gyerek viszony és a családi minta nagyon fontos. Ha a gyermekem azt tapasztalja, hogy teljes értékű felnőtt vagyok akkor is, ha társaságba járok, személyes barátaim vannak, akkor valószínűleg ő is ezt a mintát fogja követni. Minden kornak megvan a veszélye, de ha jó kapcsolatot ápol a szüleivel, akkor a családjában mindig biztonságban fogja magát érezni, illetve bármi problémája van, oda tud fordulni, értéknek tartja majd a családot. Most már egyre nehezebb a szülőknek is, hiszen régen, ha a szülő nem akarta, hogy valamilyen szélsőséges áramlat elvigye a gyermekét az általa vélt rossz irányba, becsukta az ajtót. Manapság, az internet és a média világában már a küszöb alatt is becsúszhat bármi. Ha bekapcsoljuk, a televíziót, látjuk, hogy a média is foglalkozik már olyan dolgokkal, ami eddig tabu volt, minden terítéken van, sajnos már fő műsoridőben is. A fogyasztói társadalom a nevelés tekintetében arra tanít, hogy te egyedül nem tudod megoldani a problémáidat, ha a gyereket nem viszed egyfolytában valahova, akkor lemarad. Azt halljuk, hogy a gyereket állandó élményeknek kell érnie, különben nem tudja lekötni magát. Ez nem igaz. A szülői kapcsolat tehát nagyon fontos. A tinédzser kor a szülőről való leválásnak a kora, egy serdülő kamasz tesztelgeti a szüleit, még a legjobb családokban is történik összezörrenés a családtagok között. Ilyenkor jobb, ha mi, szülők, háttérbe húzódunk, és onnan figyelünk rájuk, ha úgy érezzük, probléma van, akkor pedig egy közös vacsora alkalmával kérdezzünk: „Mostanában olyan sápadt vagy, nem túl jó a kedved?”. Éreztessük velük, hogy figyelünk rájuk, nincsenek egyedül, így tudni fogják, hogy mi velük vagyunk. Az internet adta veszélyforrásokról pedig igenis beszélni kell! Fel kell hívnunk rá a figyelmet, hogy ha intim fotókat vagy bármi mást tölt fel gyermekünk a világhálóra, azokat onnan letörölni nem fogja tudni, és hogy mások visszaélhetnek vele. Manapság már ez is a felvilágosítás része kell, hogy legyen. 

képek forrása: http://www.news.com.au

Címkék:          

Hozzászólások