Lexi & Magazine

Világ / Társadalom

Harc a nők oktatásáért – egy nem mindennapi történet

A nem megfelelő vagy diszkriminatív jogszabályok és politikák gyakran gátolják a lányok egyenlő hozzáférését a minőségi oktatáshoz. Becslések szerint 2011-ben 31 millió általános iskolás és 34 millió középiskolás korú lány nem járt iskolába. A fejlődő világban a lányok harmada köt házasságot már 18 éves kora előtt, harmaduk pedig 20 éves kora előtt szül. Az előrejelzések azt mutatják, hogy 2015-ig 168 országból csupán 62 fogja elérni a nemek közötti egyenlőséget a középfokú oktatásban.

Joguk van a tanuláshoz

A nők tanulásának elősegítése nagyon fontos dolog, többek között a szegénység felszámolásában is segíthet. A képzett nők kisebb valószínűséggel házasodnak korán és akaratuk ellenére, vagy halnak meg szülés során. Minél képzettebbek, annál nagyobb eséllyel hoznak egészséges csecsemőket a világra. Az oktatás növeli egy nő (és családja) egészség- és egészségügyi tudatosságát. Segíthet a fejlődő országok gyermekeinek a HIV és AIDS megelőzésében, az alapvető higiéniai, egészségügyi ellátás megismerésében, valamint a konfliktuskezelésben és a béketeremtésben.

Az oktatás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen ez alapvető emberi jog és egy ugródeszka a fejlődéshez. Az UNICEF, felismerve ennek fontosságát, támogatja a kormányokat, hogy bizonyos intézkedésekkel csökkenthessék a nemek közötti egyenlőtlenségeket nemzeti, helyi és közösségi szinten.

Ha mindenki megkapja a lehetőséget a minőségi oktatásra, az jelentősen és pozitív irányban fogja befolyásolni az elkövetkezendő generációk gondolkodásmódját, felfogását és hozzáállását. Ez pedig nyilvánvalóan az egész emberiség érdekét szolgálja.

Malala egy igazi hős

Ezt látta be a most 16 éves Malala Yousafzai, aki az életét is kockára tette az elveiért. A pakisztáni lány 11 éves korában vált ismertté, amikor álnéven kezdett blogot írni a BBC oldalán arról, hogy milyen kislányként a tálibok által ellenőrzött területen élni. A Szvat-völgyben a szélsőséges iszlámisták megtiltották, hogy a nők iskolába járjanak. A pakisztáni lány ez ellen szólalt fel, amiért tavaly tálib fegyveresek fejbe lőtték. Azóta szerencsésen felépült, és a nők oktatásának egyenjogúságáért küzdők élharcosává vált. Nevét ma már az egész világon ismerik. Október 8-án jelent meg magyarul is az Én vagyok Malala című önéletrajzi könyve, melynek társszerzője Christina Lamb, a világ egyik leghíresebb külügyi tudósítója. Számos elismerésben részesült, többek között díszpolgári címet kapott a kanadai kormánytól, és a Szaharov-díjat is elnyerte. ATime magazin a 2012-es év személyiségének választotta, sőt Nobel-békedíjra is jelölték. A róla elnevezett Malala Alapítvány célja az oktatásügyért küzdők megsegítése, aminek munkájában Angelina Jolie is aktívan részt vesz. Ezen felül iskolai tananyagot is inspirált, mely nem csupán a saját történetét dolgozza fel, hanem azzal is foglalkozik, hogy a hasonló ügyek (lányok kiházasítása, csonkítása vagy tanulmányaik félbehagyására való kényszerítésük) milyen visszhangot váltanak ki a világ más országaiban.

A legbátrabb lány a világon

A hihetetlenül bátor és okos lányt nem tudták elnémítani, a pakisztáni Szvat-völgyből egészen az ENSZ székházáig jutott el. A legfiatalabb Nobel-békedíjra jelölt a világon, aki ifjú kora ellenére meglepő bölcsességgel fogalmazza meg, mit is szeretne elérni:

„I want every girl, every child, to be educated. My mission is the same, to help people."

(Azt akarom, hogy minden lány és minden gyermek tanulhasson. A küldetésem ugyanaz, segíteni az embereknek…)

 

 

Forrás: wikipediaunicefedition

Képek forrása: flickr, india, universalinfo

 

Címkék:        

Hozzászólások