Lexi & Magazine

Világ / Társadalom

Ahol a békét csak hallomásból ismerik

Mostani cikkünkben áttekintjük, mely országokra jellemzőek a fent említettek, és hogy milyen körülmények között élnek ott az emberek.

Afganisztán

Jelenleg az ország nagy része háború és terrorizmus által sújtott övezet. Az al-Kaida terrorista csoport bázisa, a terrorizmus melegágya. A helyiek bizonytalan életkörülmények között élnek, míg a külföldiek emberrablás és terrortámadás célpontjai. A rablások és erőszakos bűncselekmények továbbra is mindennaposak, és ha mindez nem lenne még elég, Afganisztánban az egyik legnagyobb kihívás nőnek lenni. Ugyanis itt több nő hal meg a terhesség és a szülés következtében, mint szinte bárhol máshol a világon. Magas az analfabétizmus aránya, 10-ből kb. 8 nő írástudatlan. Egy nőnek átlagban több mint 5 gyermeke van, akik közül nem mindenki éri meg az 5 éves kort, a várható élettartam pedig csupán 47 év, ami az egyik legalacsonyabb a világon. 

dél-szudáni kislány a függetlenségi fesztiválon Szudán és Dél-Szudán

Dél-Szudán inkább keresztény, míg Szudán javarészt iszlám, így a 2 ország között nem túl jó a viszony. A főbb konfliktus abból ered, hogy Szudán megpróbál uralkodni Dél-Szudán felett. Bár Dél-Szudán nemrég függetlenedett, a konfliktus továbbra is fennáll. Nem ritka a 2 ország, sőt, a törzsek közötti összecsapás sem. Sokan azok közül, akik látogatóba érkeznek ezekbe az országokba, soha nem térnek vissza… A kormány képtelen uralni a helyzetet, aminek következtében nő az erőszak és a terrorizmus mértéke. Az emberek nagyon rossz életkörülmények között élnek, több mint 700 000 állampolgár – többségében gyermekek és nők – kényszerültek elhagyni otthonukat a dél-szudáni konfliktus következtében. Az élelmiszer, a tiszta ivóvíz és a csatornarendszer hiánya komoly megbetegedéshez vezet, az 5 éven aluli gyermekekre nézve óriási veszélyt jelent a hasmenés, mely életveszélyes következményekkel járhat. A családok otthon nélkül, a tűző napon, a forróságban töltik napjaikat, éjszaka pedig a sokszor fagypont alatti hidegben kényszerülnek aludni.

Szomália

A hely, ahol senki sincs biztonságban, még a humanitárius segélyeket szállító nemzetközi csoportok sem. Bár egy tökéletes világban idilli úti cél lenne ez a gyönyörű ország, a valóság teljesen más. Az 1990-es polgárháború óta konfliktusokkal terhelt területet jelenleg a világ egyik legveszélyesebb országának tartják. Szomáliát a kalózok uralják, a lopás, rablás, kábítószerkereskedelem, az embercsempészet, a lövöldözések, és a gyilkosságok mind gyakoriak, akár fényes nappal is. A szomáliaiak közül sokan vesztették el otthonukat az állandó összecsapások miatt, az itt élők nagy része a külföldi segélyek nélkül valószínűleg éhen halna.

Szíria

A szíriai polgárháború 2011 márciusában eleinte kormányellenes demonstrációkkal kezdődött, amikor még csak reformokat követeltek, nem rezsimváltást. A rendfenntartók erőszakos beavatkozása miatt azonban a tüntetések zavargássá fajultak, mígnem 2012-ben az ENSZ vezető személyei és az Egyesült Államok a felkelést polgárháborúnak minősítette. A terrorizmus, az autókba rejtett bombák, a támadások és a gyilkosságok mindennaposak. A tömeges gyilkosságokban egész családok haltak meg, ami miatt menekülthullám indult meg a környező országokba, azonban még így sincs senki biztonságban. Ezek az emberek a mindennapi túlélésért küzdenek, a gyerekek az iskola helyett a család fenntartásában segítenek.

Haiti

Hiába a karibi hangulat, az ország még mindig nem tudott talpra állni a 2010-es súlyos természeti katasztrófát követően. A földrengés miatt rengetegen fedél és alapvető szolgáltatások nélkül maradtak, a helyet kolera és más egészségügyi problémák sújtják. Ezeknek a rossz körülményeknek a következtében a bűnözés és az erőszak mindennapos lett, s bár sikerült elnököt és kormányt választani, az erőtlen igazságszolgáltatás mind a mai napig jelen van. A karibi országban a szegénység, a korrupció és az erőszak az úr.

Haiti

 

Sajnos ez a lista nem teljes, a Külügyminisztérium jelenleg 40 országot minősített utazásra nem javasolt térségnek.

Ezeket olvasva érdemes elgondolkodni azon, hogy merre tartunk...  

„Az emberiséget a szeretet törvénye uralja. Ha az erőszak, azaz a gyűlölet uralkodna, már rég kihaltunk volna. És mégis, a tragédiája a dolognak, hogy az úgynevezett civilizált emberek és nemzetek úgy viselkednek, mintha a társadalom alapja az erőszak lenne.”

(Mahatma Gandhi)

 

 Forrás: uniceftelegraphforbesgeopolnews; kulugy

Képek forrása: unicef; opishposh

 

Címkék:        

Hozzászólások