Lexi & Magazine

Világ / Társadalom

Hipszterek*, trollkodás** … Beszélni Ön újmagyar?

Természetes, hogy jövevényszavaink manapság legnagyobb részben angol eredetűek, habár nagyon sok új elemet mi magunk gyártunk, gondoljunk csak az aji, bari szavakra és társaikra .

Tudják, hogy az új magyar szavaknak már lexikonja is van? Habár közel sem teljes a lista, mégis garantálom, hogy sok meglepetést tartogat az olvasgatása: http://www.valtozovilag.hu/ujszavak.htm#k

Nem csak azért, mert rengeteg az olyan új szó, amit nagy többségünk még nem is hallott, hanem mert jóleső érzéssel tölthet el, hogy azért mégse vagyunk annyira lemaradva, sok szót ezek közül nem csak ismerünk, hanem magunk is használunk.  

Ha a nyelvi változásokon gondolkodunk, előbb-utóbb eljutunk odáig, hogy mennyire természetes folyamat is ez. Hiszen a világ új termékeinek, szokásainak bővülésével automatikusan keletkeznek szóbeli megfelelőik. Metroszexualitás vagy emósok voltak régebben? Az első talán igen, csak nem volt rá szó, ugyanakkor igény se, hogy ilyen nemi irányultságbeli különbségeket tegyenek, mondjuk, a XIX. században. Furán is festene egy olyan mondat akár, mint: Anna Karenina ezen a borongós vasárnapon egy agyonmosott, uniszex tornacipőt húzott, tudván, hogy ezek milyen jól passzolnak kivillanó köldökpiercingjéhez, melyet pár napja rakatott be, csinos fogékszere sikerén felbuzdulva. Vronszkij beájul majd, ha meglátja.

Egyszóval: a szavak csak követnek minket. Változunk mi is és a körülöttünk lévő világ is; ehhez pedig szükségszerűen új kifejezési módok társulnak, azonban az egészséges arányokat mi magunk alakítjuk ki beszédünkben.

Sajnos a média is nagyon sokszor visz rossz irányba, és elsősorban szintén az arra fogékonyabb fiatalokat terelgeti. A tegezés, káromkodás nem alapvető feltétele egy cikknek vagy tévéműsornak, inkább vadhajtás, mégis úgy tűnik, lassan elveszünk az indák közt. Talán még lehet mit tenni. Olvasásra nevelni, kiiktatni és semmilyen formában, indirekt módon se népszerűsíteni az olyan legújabb trendeket mint például a Való világ-életforma és -embertípus. Remélem, néha visszafelé is tud változni a (való) világ…

*Hipszter – Olyan kulturált fiatal, aki egyedi, élenjáró gondolkodásával tűnik ki a tömegből, és ezt az öltözködésével is tudomására hozza a környezetének.

Hipszter definíciója: www.valtozovilag.hu

**Trollkodás: provokatív, sértő megjegyzéseket tevő arctalan kommentelő. Hozzászólásai a sértegetéstől a fenyegetésig változó szinten mozognak.

Címkék:        

Hozzászólások