Lexi & Magazine

Világ / Társadalom

A pszichológus válaszol. Ön kérdezte már?

Nehezen kerül ki a köztudatból a tévhit, hogy aki pszichológushoz jár, az bolond, aki meg pszichiáterhez, azt talán be is kéne záratni. Pedig éppenséggel azt se tudjuk, a 2 között mi a különbség, és hogy mikor milyen kérdésünkkel, problémánkkal melyikhez kell(ene) fordulni.

A pszichológus bölcsészdiplomával rendelkezik, nem orvos, nem írhat fel receptet, lelkünket szavakkal gyógyítja. Pszichológiai teszteket végez, életvezetési tanácsokat ad, lehet klinikai, pedagógiai vagy munkapszichológus, de még sok egyéb területre szakosodhat.

A pszichiáternek orvosi diplomája van, ezáltal a testi-lelki folyamatokat egyaránt vizsgálni képes. Ugyanazokkal a problémákkal kereshetik fel a betegek, azonban ha szervi eredetű problémával áll szemben a páciens, akkor ő különböző vizsgálatokra is beutalhatja, gyógyszert írhat fel.

Pszichológus és pszichiáter is rendel szakrendelőkben, kórházakban, többnyire azonban magánrendeléseken keresheti fel őket, aki szükségét érzi. Egy alkalom gyakorlattól, végzettségtől függően 5-15 000 forint közötti összegbe kerül, de itt is vannak „sztárkategóriás” lélekbúvárok, akik akár 30-40 000 forintot is elkérnek.

Lelkünkkel foglalkozni tehát nem olcsó, de aki kipróbálta, azt mondja, megéri. Hiszen ha akár egy kis torokfájásra képesek vagyunk gyógyszert szedni, a nem fizikai bajainkra miért is nem keresünk gyógyírt? Persze legtöbbször azért, mert majd elmúlik, majd túllépek rajta, nincs is semmi bajom. Csak épp ha valaki tartósan rosszkedvű, nem alszik jól, azt érzi, az élete nem úgy megy, ahogy szeretné, vagy mintha nem is ő irányítaná, nagy segítség lehet egy szakember, aki kívülállóként egész más aspektusból nézi életünket. A pszichológus nem az egyik barátunk, aki vállon vereget még akkoris, ha valójában nem is ért egyet gondolatainkkal. A barát simogat, a pszichológus, pszichiáter ezzel szemben felráz, gyakran tükröt tart, ő nem mindig azt mondja, amit hallani szeretnénk, hanem amivel kitol minket a gödörből.

Hogy hogyan? A kezelések tárháza óriási, természetesen a szakember dönti el javasol-e pszichoanalízist, -terápiát vagy akár családállítást. Legtöbbször azonban a beszélgetés is elegendő, aminek mélysége és a pszichológus vagy pszichiáter kérdései, válaszai egészen mások, mint ugyanezek egy sör mellett a haverral.

Fontos, hogy megismerjük magunkat, fel tudjuk oldani blokkjainkat, megbocsássunk, elengedjünk, és még sorolhatnám. Milyen jó lenne, ha minden ember legalább egy alkalommal eljuthatna valamilyen lélekgyógyászhoz, ahol rájönne, ha a lelkünk rendben van, minden könnyebben megy, és ehhez nem szégyen kívülálló segítségét igénybe venni. 

Fotó: pixabay.com 

Hozzászólások