Lexi & Magazine

Világ / Társadalom

Google Zeitgeist

A Google ismét egy nagyon időszerű ötlettel rukkolt elő az újesztendő beköszöntének alkalmából. Közismert, hogy az Újév a nagy fogadkozások, fogadalomtételek időszaka, amikor az ember esküszik, hogy „Mostantól aztán mindig…” vagy éppen „Ezentúl soha…”.

 

Nos, a Google-nél dolgozó zsenik gondoltak egy merészet (vagy éppen – ha a keresőóriás világméretűségéből indulunk ki – akkor talán nem is olyan merészet) és megcsinálták: ezentúl mindenki egy világtérképen tekintheti meg, hogy az egyes országokban milyen fogadalmakat tettek az ott lakók.

 

Így pl. Portugália kapcsán megtudhatjuk, hogy az ott élő nők többsége szeretne összeköltözni, illetve együtt maradni élete párjával. De különös dolgokról is fellibben a fátyol. Ki gondolta volna, hogy Franciaországban, kulináris élvezetek hazájában, a gasztronómia fellegvárában azt fogadta meg a többség, hogy – dacára annak, hogy épp ez az az ország, amelytől annyian akarnak tanulni a konyhaművészet területén – megpróbál elsajátítani egyet a világ összes országának receptjei közül. De alighanem arra is kevesen tippeltek volna, hogy épp Horvátországban tesznek majd olyan fogadalmat az emberek, hogy ezentúl megpróbálják majd lazábban venni az életet.

 

Angliát nagyon fogadkozós kedvében találta 2013. Az emberek egyszerre az élet több területén is esküdöznek: van, aki a hegymászásnak akarja szentelni ezt az esztendőt, mások takarékoskodni akarnak (ami valljuk be, így válság idején nem is olyan eszement ötlet, sőt!), megint mások az úszást szeretnék beiktatni heti rutintevékenységeik sorába. De találunk ebben az országban extrém fogadalmakat is: így pl. vannak, akik egyenesen a félmaratont akarják lefutni (ehhez előre is sok sikert és jó felkészülést kívánok!). De találunk itt önjelölt hegymászókat.

 

Kilépve Európából, az is kiderülhet a kíváncsi olvasó számára, hogy Paraguayban az emberek minden bizonnyal túl sok édességet esznek, ők ugyanis a Google Zeitgeist szerint azt fogadták meg, hogy az újesztendőben kevésbé lesznek édesszájúak,amit életmód-váltással is megerősítenek, ugyanez a nép ugyanis azt is megfogadta, hogy ezentúl többet mozog, mint eddig.

 

Átlépve a „fekete kontinensre”, vagyis Afrikába, azt tapasztaljuk, hogy az emberek döntő többsége tanulásra adja majd a fejét 2013-ban, legalábbis ezt fogadta meg a többség. De az itt lakók fogadalmai között szerepel még az is, hogy azok, akik dolgoznak, megpróbálnak több szabadidőt fordítani szeretteikre.

 

Érdekes módon a többi kontinensre vonatkozó adatok meglehetősen foghíjasak, érdemi adatot aligha talál a térképen a kíváncsi internetező.

 

Mindazonáltal ami sokkal érdekesebb lenne, az az, hogy vajon mennyit sikerül majd megvalósítanunk ezekből a szépen hangzó fogadalmakból. Nézzen mindenki magába és gondolja át!

 

Széles Gábor

Hozzászólások