Lexi & Magazine

Világ / Portré

Emlékezzünk Bakó Mártára

Bakó Márta 1920. április 9-én született Budapesten, szülei Bakó László (színész) és Lenz Hedvig voltak. 1942-ben végzett a Színművészeti Főiskolán, és a Nemzeti Színházhoz szerződött, amelynek édesapja örökös tagja volt. Ezután a Vígszínházban játszott, majd 1947-1954 között politikai okokból nem kapott szerepet egyetlen színházban sem. 1951-ben ki is telepítették. A József Attila színházban kezdett újra játszani 1954-ben, majd a kecskeméti Katona József színház tagja lett, és végül 1956 óta a József Attila színház tagja, 2006-tól örökös tagja volt. 1991-ben megjelent önéletrajzi regénye, a Rosszkor születtünk!

A színésznő több kitüntetést is kapott, 1980-ban a Szocialista Kultúráért díjat, 1994-ben a Gobbi Hilda által alapított, epizodistáknak odaítélt Aase-díjat, valamint 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét. 2005-ben pedig megkapta a József Attila színház nívódíját.

Legfontosabb szerepének tartották a Nagyasszonyt (Bródy: A tanítónő), valamint York hercegnét (Shakespeare: III. Richárd), de körülbelül nyolcvan darabban játszott. Játékfilmek közül megemlíthetjük a Noszty fiú esete Tóth Marival, Szomorú vasárnap, Sorstalanság című filmeket, de még ezenkívül számtalan játékfilmben és tévéfilmben szerepelt, mint például a Fekete városban, a Családi körben, a Szomszédokban, csak hogy az ismertebbeket említsem.

Utolsó színpadi fellépése a Hamlet című darabban volt 2010-ben a József Attila színházban.

És hogy milyen ember volt ő, Bakó Márta? Kiváló színész, azt tudjuk. Már ötéves korában szerepelt színdarabban, egy alvó kisfiút játszott, akit szerep szerinti apja kivitt a színpadról. A kis színész kiejtette a kezében lévő ólomkatonát. Sokan azt hitték, véletlen, pedig nem, a gyermeknek már akkor megmutatkoztak színészi képességei, azért ejtette el a kis játékot, hogy élethűen érzékeltesse, milyen mélyen alszik egy kisgyermek. Ez nem akárkinek jutott volna eszébe máröt éves korában.

Különleges alkata, egyedi arca miatt legtöbbször karakterszerepeket kapott. Akár színpadon, akár filmben láthattuk, kiváló alakítása mellett egyedisége hagyott nyomot a szívünkben.

És ki ne emlékezne Mabelre, a bejáró mosogató-takarítónőre, a Csengetett, Mylord? című angol vígjátéksorozatból, aki csípős humorával, megjegyzéseivel színt vitt a konyha életébe? Örökre megmarad, ahogy Bakó Márta felejthetetlen hangon szólaltatta meg őt magyarul.

 

Kép forrása: jozsefattilaszinhaz.hu

Címkék:          

Hozzászólások