Lexi & Magazine

Világ

A mozgássérült gyermekek angyalai a Nemzetközi Pető Intézetben

E nagy múltú intézet Dr. Pető Andrásnak köszönhetően jött létre, 1940-ben. Az intézmény célja, hogy segítse a központi idegrendszeri károsodás következtében mozgássérült személyek rehabilitiációját célzó konduktív pedagógiai rendszer kialakítását. Amit ő megalapozott, azt dr. Hári Mária, a főiskolai képzés vezetője továbbfejlesztette.

A konduktív nevelési rendszer egy különleges módszer, amely esélyt ad arra, hogy a személyiség minden oldalát ki tudjuk bontakoztatni. Ez pedig lehetővé teszi a mozgáskárosult személyek társas együttműködését is (akár egyénileg, akár csoportban), valamint előkészíti őket a valódi integrációra. Ennek alapgondolata, hogy a központi idegrendszer a károsodások ellenére is rendelkezik tartalékokkal, új kapcsolatok kiépítésének lehetőségével, amelyek a tanulási-tanítási folyamat megfelelő vezérlésével mozgósíthatóak. A konduktor szerepe ebben elengedhetetlen.

A konduktor főiskolai végzettséggel rendelkező speciális szakember, aki a rendszer helyreállító-nevelési-oktatási folyamatának egyik főszereplője. A Pető Intézet ma az egész világ szellemi, kutató, képző, metodikai és minőségbiztosítási központjává vált a konduktív nevelés szempontjából.

A Pető Intézet sokak szerint „hungarikum”. Az intézet speciális módszerének, konduktorainak és munkatársainak köszönheti ma több ezer család Magyarországon és a világon, hogy gyermekeik élete teljes. Ők azok, akik kinyújtják a kezüket, és bebizonyítják, hogy nincs lehetetlen. Amikor a szülők már-már feladnák a nem könnyű mindennapokat, akkor mindig van egy hely, egy még nagyobb „család”, ahol nem csak a világhírű módszertan és szaktudás, de a mosoly és a remény az igazi gyógyító eszközök.

Ezen a helyen csodák születnek. Köszöntően a szakemberek hihetetlen és példás hivatástudatának. Akik nap mint nap tanúbizonyságot tesznek arról, hogy nem ismerik azokat a szavakat, hogy „fáradtság” és „lehetetlen”. Már a kezdetetőktől fogva nyitott és segítő kezek várják a kisgyermekeket.

 

Most viszont ők szorulnak segítségre, támogatásra! Az intézmény komoly fenntartási problémákkal küzd. Sokan azt mondják, nincs miből pótolni a hiányt. Akad, aki azt állítja, hogy igenis benne van a külső rendszerben a megoldás, ám a pénzt mégis másra használják fel. Az igazságot csak az illetékesek tudják, de egy biztos: ha naphosszat azzal foglalkoznak, hogy ki a hibás, akkor a Pető Intézet szép lassan bezárja kapuit. Ahhoz, hogy továbbra is a támogatás és segítség szimbóluma legyen, cselekedni kell! Méghozzá azonnal! Amennyiben nem tesznek lépéseket, akkor nem csak családok ezreitől veszik el a reményt, hanem bebizonyosodik, hogy a fogyatékkal élők, betegek és a hátrányos helyzetűek magukra maradtak. Ezt viszont nem engedhetjük! Itt az ideje, hogy országunk irányítói végre kinyissák szemüket, félretegyenek minden gőgöt, és végre segítsenek ott, ahol igazán szükséges.

 

Cikk forrása:www.peto.hu

Képek forrása: wikimapia.org, www.theenglishglasshouse.co.uk

 

 

 

Címkék:        

Hozzászólások