Lexi & Magazine

Világ

Hóvirág-kisokos

A hóvirágnak (Galanthus) – más néven árvavirág, tavaszika vagy gergelynapi virág – körülbelül 75 faja és fajtája ismert, és mind fehér színű. A latin név jelenése tejvirágú, ami jól illik is rá, hiszen ha jobban megnézzük, szirmai mintha cseppeket formáznának.  

Hazai erdőségeinkben, kertjeinkben 3 fajta található meg: a pompás, a redőslevelű, valamint a hazánkban őshonos kikeleti hóvirág.

2005 óta védett növény Magyarországon, a virág eszmei értéke 10 000 forint, és akár egy szál letépőjét is bírság sújtja. A rendelet bevezetésekor, emlékszem, nagy volt a csodálkozás, hogy hová tűnt a sok kis csokor az aluljárókból, majd a felháborodás, hogy miért. Pedig természetesen magunk miatt. A hóvirágot egy ideig csak gyűjtötték, azt se szakszerűen, hanem sokan hagymástól, ami ugye azt jelenti, hogy a növény a következő évben már nem lesz ott, ahol volt. Egy idő múlva már nagyüzemi módszerekkel takarították be mindig hagymával együtt, holland importra. Az ásó-kapa-munkagépes begyűjtés ráadásul nemcsak a hóvirágot pusztította ki, hanem a környezetében élő más növényeket is. Az utolsó pillanatban történt a törvényi beavatkozás, nagyon is helyesen, így legalább ha nem is tonnaszám látjuk nőnapon árulni, de természetes lelőhelyein legalább még csodálhatjuk.

Vannak részei az országnak, ahol fehérségbe borítva az erdőt, tündököl. Az ország legnagyobb egybefüggő hóvirágszőnyege az Alcsúti Arborétumban várja a látogatókat, a több mint 40 hektáros egykori főhercegi kertben. Hóvirág-ünnepnek nevezik a több mint 2,5 hektáron elterülő fehér virágtengert, ahol 7 hóvirágfaj 24 fajtája tekinthető meg.

Fontos tudni, hogy hagymája annak ellenére is erősen mérgező, hogy kivonatából többek között az Alzheimer-kórt enyhítő gyógyszer is készül.

Hozzászólások