Lexi & Magazine

Világ

Lady Diana, a szívek hercegnője

A bejegyzésem ezúttal nem személyes jellegű, mint ahogy azt tőlem megszokhattátok, de talán annyiban mégis, hogy ma, amikor a híreket néztem és az újságot olvastam, illetve mikor munkából bicikliztem hazafelé, ezzel a témával kerültem szembe. Nem tudom miért, de nagyon élénken bennem él, és hiába voltam még csak 8 éves Diana halálakor, az akkori híradások megmaradtak az emlékezetemben. 

A néhai Diana walesi hercegnő Lady Diana Frances Spencer néven született 1961. július 1-jén Norfolkban, arisztokrata családban. Károly walesi herceggel 1981. július 29-én házasodott össze a St. Paul-székesegyházban. A ceremóniát a televízió is közvetítette, világszerte körülbelül egymilliárd ember volt szem- és fültanúja a brit királyi esküvőnek, London belvárosában pedig több száz ezer ember kísérte végig őket útjukon a ketedrálistól a Buckingham-palotáig. 

Károly herceggel kötött házasságával egy csapásra nemzetközi hírességgé vált. Életét csaknem állandóan a média érdeklődése övezte. Diana számára mindig is fontos volt a család, 2 gyermekük született: 1982-ben Vilmos és 1984-ben Harry.

Diana és Károly

Károly herceg és Diana hercegné éveken át házassági problémákkal küzdöttek, kapcsolatuk a '80-as évek végére megromlott. Ezt sokáig próbálták titkolni, ám a média kiszagolta és nyilvánosságra hozta. Károlynak Camillával volt viszonya, Diana pedig lovasoktatójával, James Hewittal randevúzott. 1992-ben szétköltöztek, 1996. augusztus 28-án pedig hivatalosan is elváltak. 1995-ben Diana exkluzív interjút adott otthonában a tévének, ahol nyíltan beszélt magánéletről, problémáiról, a királyi családdal való kapcsolatáról és arról a hihetetlen nyomásról, mely a királyi családba való bekerüléssel járt. Szerelmi életéről itt lehet bővebben olvasni.

A hercegnőre a válás után is a királyi család tagjaként tekintettek, és úgy is kezelték – igaz, hivatalosan már el kellett hagyni a neve elől a „princess” titulust. (Hivatalos titulusai egyébként ezek voltak: 1981-ig Lady Diana Frances Spencer, 1981-1996-ig ő királyi fensége, a walesi hercegné, 1996-97 között már csak walesi hercegné.)

Bár Diana a stílusáról és a divatvilággal való szoros kapcsolatáról volt híres, a legtöbben karitatív szemlyisége miatt tisztelték és szerették meg, és ennek, valamint emberközelségének köszönhetően örvend máig hatalmas népszerűségnek. Házassága alatt a hercegnő több mint 100 jótékonysági szervezetet patronált, ugyanakkor rengeteget foglalkozott fogyatékkal élőkkel, rászoruló gyerekekkel és AIDS-ben szenvedőkkel. 

1993-ban úgy döntött, hogy visszavonul a nyilvánosságtól, legalábbis jobban akart koncentrálni magánéletére és csökkenteni az őt körülvevő óriási médiafigyelmet. A szétköltözés után még feltűnt királyi eseményeken és megemlékezéseken, de a válás után feladta minden addigi titulusát és a csak a következőeket, a számára legfontosabbakat tartotta meg: 

„Following her divorce, the Princess resigned most of her charity and other patronages, and relinquished all her Service appointments with military units. The Princess remained as patron of Centrepoint (homeless charity), English National Ballet, Leprosy Mission and National Aids Trust, and as President of the Hospital for Sick Children, Great Ormond Street and of the Royal Marsden Hospital." Jótékonykodó és karitatív munkásságáról itt lehet többet megtudni a brit királyi monarchia hivatalos oldalán.

Diana 1997. augusztus 31-én vesztette életét tragikus autóbalesetben Párizsban, szeretőjével, Dodi Al Fayeddel és a sofőrrel együtt. A hivatalos vizsgálat a sofőr alkoholos befolyásoltságát és ebből eredő felelősségét állapította meg. A hercegnő halálának okait sokan azonban a mai napig vitatják. Léteznek összeesküvés-elméletek, amelyek szerint Dianát a brit titkosszolgálat gyilkolta meg, erre azonban nincs ismert bizonyíték, és sokan valószínűtlennek tartják, hogy a szervezet a britek közkedvelt jelképének életére tört volna. Mások szerint legitimációs kockázatot jelenthetett volna, ha a jövendő király anyja férjhez megy egy muzulmán férfihez, és esetleg gyermeket is szül neki. Diana szeretőjének apja, Mohamed Al Fayed továbbra is kitart a politikai gyilkosság feltevése mellett, és mindent megtesz ennek bizonyítása érdekében. 

Mióta Londonban élek (kicsivel több mint egy éve) a brit sajtó időről időre előhozza a témát, és felteszi a kérdéseket. A közvélemény is sokat foglalkozik Dianával, ezt bizonyítja az is, hogy halálának 17. évfordulóján még mindig virágok és gyertyák százai lepik el a Kensington-palota bejáratát, ahol élt és dolgozott. Rendkívül megható volt látnom, ahogy az emberek megemlékeztek és anekdotáztak a hercegnéről, vagy ahogy a kíváncsiskodó kisgyerekeknek mesélték, hogy ki is volt ő valójában: „Egy csodálatos hercegnő, aki segítette és támogatta az embereket. Soha nem ismertem hozzá foghatót."

Diana egyébként Magyarországon is járt kétszer, 1990-ben és 1992-ben. 1990-ben Károllyal együtt érkezett, és amíg az angol trónörökös a politikai és a gazdasági élet vezetőivel találkozott, addig Diana többek között ellátogatott a Mafilm stúdiójába. Közösen jártak a Nemzeti Múzeumban, megnézték a Szent Koronát és vásárolgattak a Nagycsarnokban, elmentek a Vígszínházba a Renaissance Theatre Company vendégjátékára, pálinkáztak Bugacon, valamint a Parlamentben vacsoráztak az ország vezetőivel.

1992-ben egyedül érkezett Magyarországra, hivatalosan a brit balett-társulatot kísérte el hazánkba mint a szervezet fővédnöke. Újra ellátogatott a Pető Intézetbe és a nagyatádi menekülttáborba. Az erről készült fotók bejárták a világsajtót. Göncz Árpád köztársaság elnök pedig vacsorát adott tiszteletére. Magyarországi látogatásáról itt lehet bővebben olvasni

Életéről több száz könyv készült és filmeket is mutattak be, az egyik legfrissebb a tavaly bemutatott Diana, főszerepben Naomi Watts-cal. 

Ha valakit sikerült ezzel a bejegyzésemmel további olvasásra és kutakodásra ösztönöznöm, akár angol nyelven is, akkor már megérte megírnom ezt a cikket.

 

Faltusz Viki 

http://vikiavilagban.blog.hu/

Címkék:            

Hozzászólások