Lexi & Magazine

Világ

A bűvös kocka nyomában

A bűvös kockát 1974-ben találta fel ifj. Rubik Ernő építész, játéktervező. Az általa elképzelt eredeti forma egy 2x2x2-es kocka lett volna, viszont ez akkoriban szerkezeti problémák miatt nem jött létre, így fejlesztette ki a mai, mindenki által ismert 3x3x3-as változatot. Oktatási segédanyagként lett regisztrálva, ezért a feltalálásától számítva 3 év elteltével kaphatta csak meg az engedélyt a tömeggyártásra.

A játék hamar utat tört magának a nemzetközi piacokon, ugyanis 1982. június 5-étől már minden 2. évben megrendezésre kerül a Rubik-kocka világbajnokság, a kimaradó időszakban pedig az Európa-bajnokságon mérhetik össze tudásukat a versenyzők. Ezeken kívül több kisebb rendezvény is lehetőséget kínál a megmérettetésre mind az amatőröknek, mind a profiknak.

Ilyen például az október 17-19. között megrendezett Hungarian Open is. Róna Richárd mint résztvevő mesélt nekem arról, hogyan is zajlik egy ilyen esemény. „Ez volt az első 3 napos Hungarian Open. A várakozásoknak megfelelően nagyon sok versenyző indult, köztük jómagam is.” – magyarázta Ricsi. „A versenyen átlagot néznek: 5 rakásból a középső 3 eredmény számít. A legrosszabb és a legjobb időt nem számítják bele az átlagba, ezzel próbálják kiküszöbölni, hogy valakinek egy szerencsés vagy egy rontott rakás vigye el a versenyét.”

Az idei Hungarian Opent Barát Bence nyerte meg 11.10 másodperces átlaggal, mögötte második helyen végzett Bózsing Hunor 11.22-vel, a harmadik pedig Jure Gregorc lett, 11.45-ös idővel. Egyébként a világrekordot Mats Valk holland versenyző tartja 5.55 másodperccel (Zondhoven Open, 2013), a legjobb átlagot, 6.54-et pedig Feliks Zemdegs ausztrál versenyző produkálta (6.91, 6.41, 6.25, 7.30, 6.31).

A kockaőrület tehát rengeteg embert magával ragadott, sokakat olyannyira, hogy már szinte az életük elválaszthatatlan részévé vált. Így történt ez Ricsivel is, aki 2 évvel ezelőtt magára tetováltatta az egyik leghíresebb magyar találmányt. „Hogy mit jelent nekem? Magabiztosságot, hogy valami olyasmit csinálok, amire az emberek felfigyelnek. Nekem ez már több, mint hobbi. Egyfajta életstílus. A többi versenyzőn is ezt látom, ez már gyakorlatilag egy sport, ami nagyon komoly felkészüléssel jár.”


 

Nagy Alexandra

Címkék:      

Hozzászólások