Lexi & Magazine

Világ

Program indult a kiváló minőségű sertéshúsok gasztronómiai elterjesztésére

Kiváló minőségű sertéshúsok és mangalica termékek kóstolója program indult az éttermek és szállodák bevonásával – jelentette be Orsolyák Zoltán, a Magyar Gasztro Térkép Klaszter elnöke csütörtökön, a budapesti sajtótájékoztatón. Beszámolt arról a szándékról, miszerint szeretnék elérni, hogy minél több hazai étterem és szálloda kínáljon kiváló minőségű magyar sertéshúsból készített ételeket vendégeinek.

A programot beharangozó sajtótájékoztatón Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (VM) helyettes államtitkára kiemelte, hogy az agrárpolitikában hangsúlyváltás történt a kis- és középvállalkozások, valamint a fogyasztók felé: a tárca támogatja a minőségi magyar élelmiszerek előállítását. Kitért arra, hogy a magyar szakértelem képes a kiváló minőségű, piacképes élelmiszerek előállítására, a sertéságazatban pedig program indult a prémiumtermékek előállítására. Fontosnak nevezte a helyettes államtitkár a hazai húsipar és a vendéglátók közötti kapcsolat kialakítását, mert szerinte hozzáadott értéket jelent a gasztronómiában a jó minőségű alapanyagok használata. Horváth István, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt programokért felelős miniszteri biztosa hangsúlyozta, hogy a sertéságazat stratégiai kérdés. Megismételte, hogy 20 évvel ezelőtt 10 millió sertést tenyésztettek az országban, 2012-re ez a szám 3 millió alá csökkent, a következő időszakban 6-7 millió sertés tartására szeretnék felfuttatni az ágazatot.
A miniszteri biztos úgy vélte, a Kiváló Minőségű Sertéshús-védjegy (KMS) rendszerének működtetése elősegíti, hogy az ágazat megfelelő minőségű terméket állítson elő. A 2014-2020-as európai uniós fejlesztési ciklusban rendelkezésre állnak majd azok a források, amelyek az élelmiszer-feldolgozóipart, a minőségi élelmiszerek előállítását támogatják – tette hozzá. 
Németh Antal, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke hangsúlyozta, hogy az általuk működtetett KMS-védjegy szigorú feltételek mellett biztosítja a tökéletes minőséget az ellenőrzött termékpályán.

 

Kiváló minőségű sertéshúsnak a Magyarországon felnevelt, GMO-mentes kukorica és egyéb szemes gabona alapú, az EU által engedélyezett összetevőket tartalmazó takarmánnyal etetett vágott állat húsa minősíthető. A nem növényi eredetű összetevők aránya a takarmányban nem lehet nagyobb 5%-nál.

A VHT a KMS-védjegy megszerzésére 
minden arra jogosult kérelmezőnek lehetőséget ad. A védjegy a teljes termékpályát lefedi: sertéshizlaló vállalkozások, őstermelők, sertésvágóhidak, -daraboló és -feldolgozó üzemek éppúgy pályázhatnak a használatára, mint a kiskereskedők.


A védjegy odaítélése céljából 
a VHT létrehozott egy transzparens, átfogó ellenőrzésből álló Védjegy Tanúsítási Rendszert, amit a Vidékfejlesztési Minisztérium is jóváhagyott és alkalmasnak ítélte arra is, hogy a VHT akkreditációjának alapja legyen.


Az ellenőrzések a termékek és az előállítás termékminőségi, élelmiszerbiztonsági, nyomonkövethetőségi, állatjóléti, takarmányozási, higiéniai és termeléstechnológiai feltételeit vizsgálják, biztosítva ezzel az ellenőrzött minőséget a termék előállítása során. Ez a fogyasztóknak minőségi garanciát, a vállalkozásoknak pedig védelmet biztosít az illegális termékekkel szembeni küzdelemben.

A részt vevő vendéglátóipari egység vállalja, hogy 2014.11.20-ig megalkot egy vagy több Értékeink kóstolója menüsort, mely tartalmaz:

Aperitif (az étterem földrajzi elhelyezkedésének megfelelő pálinka)

Leves: A húsalapanyag tartalma kizárólag KMS-védjegyes vagy ellenőrzött mangalica hústermék lehet

Főétel: A húsalapanyag tartalma kizárólag KMS védjegyes vagy ellenőrzött mangalica hús hústermék lehet

A főétel köreténél törekedni kell a tájegységre jellemző zöldségek, gyümölcsök, gombák felhasználására.

Desszert: törekedni kell a tájegységre jellemző gyümölcsök, gyümölcskészítmények felhasználására

Italválaszték: Az italválasztékot a tájegységnek megfelelő hazai borokból kell összeállítani.

A szeszesitalt kiválthatja a tájegységnek megfelelő minimum 33% gyümölcstartalommal rendelkező szörp vagy gyümölcslé.

A program kezdeti és záró időpontja: 2014.09.10. – 2015.12.30.

 

Címkék:      

Hozzászólások