Lexi & Magazine

Világ

Január 15. – A Wikipédia világnapja

Elnevezés

A Wikipédia elnevezés a „wiki” és az „enciklopédia” szavak összevonásából ered. A „wiki” előtag egy informatikai szakkifejezés, mely egy olyan rendszerre utal, ahol engedélyezett, hogy a szerkesztők (vagy általános esetben bárki) a weblaphoz új tartalmakat adjanak, vagy azon a tartalmat módosítsák. Ezen szó egyébként hawaii eredetű, jelentése: fürgeség – e tulajdonságra utalva nevezték el a honolului reptéren közlekedő gyorsított buszjáratokat és e szoftvert is így.

 

Története

Az angol Wikipédia 2001. január 15-én indult útjára. Alig néhány hónappal később már megjelent az első magyar változat is, viszont a mai verzió elődje csak 2003 júliusától található meg http://hu.wikipedia.org címen.

 

Tartalom
Az oldal 2008-ban érte el a tízmilliomodik szócikket, 2009-ig pedig összlapszáma meghaladta már a 14 milliót is! A magyar Wikipédia jelenleg 924 763 lappal rendelkezik. A legelső magyar szócikk az Omega együttesről szólt. Az enciklopédia ma már 286 különböző nyelven érhető el.

 

Népszerűség
Az internetezők 2010-ben a Youtube és a Google után a 3. legszükségesebb szolgáltatásnak választották a Wikipédiát. Az elmúlt évek során mindig a 10 leglátogatottabb oldal között szerepelt.

 

Szerkesztőség
A Wikipédiát önkéntesek szerkesztik, ők a wikipédisták. Mivel az oldalt bárki szabadon kezelheti, ezért sajnos sokszor előfordul, hogy mindenféle értelmetlen tartalommal rontják a cikkek minőségét, ezt a wikinyelv vandalizmusnak nevezi. A legtöbb szerkesztő azért persze elfogadja az alapelveket, melyek szerint hasznos információkkal töltik fel az enciklopédiát, valamint a cikkeket objektíven, a írók vallási és politikai nézeteitől függetlenül írják meg.

 

Nagy Alexandra

Címkék:      

Hozzászólások