Lexi & Magazine

Világ

Ébresztő gondolat

Még néhány kérdés: álmodoztál már róla, hogy egyszer tehetős leszel? Próbáltál is már meggazdagodni? Gyártottál terveket hozzá, hogy ez gyorsan sikerüljön? Olvastál motivációs könyveket, de egyszerűen elfogyott a lendületed, a motivációd? Hallottál már az önsegítő csoportokról?

Ha a második kérdéssorban legalább egyszer igennel válaszoltál, ez a cikk neked szól!

Az iskolában számos fontos készséget sajátíthatunk el, hogy kiváló szakemberekké váljunk, és versenyképesek legyünk a saját területünkön. Mi a helyzet azonban a pénzzel? Azt gondolom, nem kell száraz statisztikákkal bizonygatni, hogy a megkeresett jövedelmek több mint 90%-a az emberiség 1%-ának a zsebébe vándorol. Miben különbözik ez az 1% a fennmaradó 99-től? A gondolkodásában és az átélt élményeiben, amik a tudatalattiját töltik fel. Nem kell ahhoz pszichológusnak lennünk, hogy tudjuk: az önbecsülésünk alapja a gyermekkorban gyökerezik.

Legtöbbjük ráadásul önerőből építette fel azt a biztos megélhetést, amit ma álomjövedelemnek neveznénk a legtöbben.

Az önsegítő csoportokról...

„Sziasztok, J. vagyok, alkoholista.” Vagy függő, és sorolhatnám... Ma már sok gyógyíthatatlannak minősített betegségre kínál felépülést a 12 lépéses csoportok tárháza. A felépülést pedig a közösségben rejlő erő, szeretet és elfogadás, valamint egymás motivációjának fenntartása igyekszik biztosítani, meglepően jó eredménnyel a 12 Lépés és 12 Hagyománya által. A legtöbb önsegítő csoport ugyanezen lépéseket és hagyományokat alkalmazza, a saját problémájára formálva.

Dr. G. Kirby Collier pszichiáter így fogalmaz: „Az a benyomásom, hogy az A. A. olyan társulás, mely megáll a maga lábán, és legjobb eredményeit a saját filozófiájából fakadó útmutatással érheti el. Minden gyógyászati vagy filozófiai eljárás, amely 50-60%-os gyógyulási arányt képes felmutatni, megérdemli a figyelmünket.” (Idézet a Névtelen Alkoholisták nagykönyvének, Az A. A. orvosi szemszögből című fejezetéből.)

Talán valakinek kezdhet összeállni a kép, és feltette már a jó kérdést: ha a 12 lépéses önsegítő csoportokban ilyen erő lakozik, hogy függőket képes távol tartani szenvedélyük tárgyától, lehet, hogy arra is alkalmas, hogy ne csak valamitől távolodjunk, hanem valami felé közeledjünk is általa?

Az ember évezredekkel ezelőtt megértette: egymást segítve többre jutunk, mint egymást eltaposva.

 

Csaplár Balázs

Címkék:        

Hozzászólások