Lexi & Magazine

Világ

Örök hálánk, Bill és dr. Bob!

Ezen a napon kezdte meg ugyanis működését az AA, azaz az Anonim Alkoholisták társasága, dr. Bob élete végig tartó józanságának első napján. Az ő nevükhöz fűződik a 12 lépés megalkotása is, amit aztán 1953-ban az NA, azaz a Névtelen Anyagosok, később az SLAA (Szex- és Szerelemfüggők Anonim Köre), a GA (szerencsejáték-függők) és még sokak vettek át.

LASKER-DÍJ

„1951-ben az Alcoholics Anonymous megkapta a Lasker-díjat. Az indoklásban egyebek közt ez áll:

Az Amerikai Közegészségügyi Társaság 1951-ben a Lasker-díjat adományozza a Névtelen Alkoholistáknak, egyedülálló és nagyon sikeres hozzájárulásuk elismeréséül, az alkoholizmusnak, ennek az évszázados közegészségügyi és társadalmi problémának a megoldásához… A történészek valamikor majd talán felismerik, hogy a Névtelen Alkoholisták jelentős társadalmi vállalkozás, amely új eszközt kovácsolt a társadalom formálására. Új terápiát, amely a közös szenvedés azonosságára épül, és amelyben még nagy lehetőségek rejlenek az emberiség ezer és ezer más bajának orvoslására is.”

Néhány számadat:

Az anonim alkoholisták 2015-ben több mint 180 országban vannak jelen világszerte. (A McDonald’s, a HVG idei adatai alapján „mindössze” 119 országban képviselteti magát.)

Az interneten – rövid kutatás után – elérhető legfrissebb (2006-os) becslés szerint világszerte 106 202 csoport létezik, mintegy 1 876 212 taggal, azaz brancsonként átlag 18 fővel, amelynek egyharmada nő, egyötöde pedig 30 éves vagy annál fiatalabb. 

Amit érdemes egyszer elolvasni

- „Minden csoport elsődleges célja az, hogy eljuttassa üzenetét a még szenvedő alkoholistához.” Az üzenetben pedig a következő áll: van szabadulás!

- A tagság egyetlen feltétele az ivással való felhagyás vágya.

- Minden hagyományuk lelki alapja a névtelenség, folytonosan emlékeztetve bennünket arra, hogy az elvek előbbre valók, mint az egyes személyek.

Köszönetnyilvánítás

Kedves Bill W. és dr. Bob!

Ezúton szeretném kinyilvánítani mérhetetlen hálám, amiért elsőként léptetek egy ismeretlen útra, amiért vállaltátok a felelősséget és azzal együtt járó nehézségeket és szépségeket, és hogy kétségkívül a legnehezebb pillanatban is kezdeményezők voltatok! Valójában velem együtt világszerte milliók hálásak nektek! Köszönjük, hogy voltatok, vagytok és lesztek is még!

Ég veletek, fiúk!

Balázs

 

Címkék:      

Hozzászólások