Lexi & Magazine

Világ / Társadalom

Egy règi hàz újkori törtènete - Öreg ház gyönyörű udvarral

A Fogaskerekű és a 21-es busz „Svábhegy” nevű megállója közelében van egy öreg ház. Az egykori Majestic Szàlló udvara ébredni làtszik, aki figyelemmel kísérte az elmúlt fél évet, láthatta, hogy kiszínesedett az eddigi kopár környezet.

Néhány hónapja már a bejáratnál növények üdvözlik a befelé igyekvőt. A házhoz tartozó udvart korábban szinte senki nem használta – most èlettel teli bokrok, fák és virágok, saját kézzel készült kültèri raklapbútorok, gyerekek számára elhelyezett hinta, homokozó és nyári sütögetéshez alkalmas tűzrakóhely készült a lakók érdemeként. A néhány fős kezdeményezéshez egyre többen csatlakoztak: a szervezői feladatok ès a kètkezi munkàk is gazdàra leltek.

A MOL Zöldövezet Program pályázatán elnyert pénzügyi támogatás adta meg a kezdő lökést, mely csak sok önkéntes munkával volt felhasználható. A pàlyàzat nem csak anyagi tàmogatàst nyújtott a lakóközössèg rèszère, hanem sok derűsen együtt eltöltött órát is nyertünk a munkák során.

Annak érdekében, hogy kiegészüljön a tàmogatàs àltal biztosított összeg, a hàz lakói kreatív ötlettel rukkoltak elő: a garázsvásárok mintájára két alkalommal úgynevezett „Hídvásár” került megrendezèsre a mai lakóhàz lèpcsőhàzàhoz vezető hídon. A mini bolhapiacon ruhàk, kazettàk, DVD lemezek, sporteszközök, règisègek ès hasznos kütyük egyarànt nagy szàmban gyűltek össze a környèken lakók ès a hètvègèn erre kirànduló csapatok örömère, akik lelkesen vàlogattak a Karthauzi utcai hàz lakóinak èrtèkes, de màr nem hasznàlt vagy megunt holmijai között.

 A régi ház a sok ötletnek köszönhetően barátságos környezetté alakult. A kert bejárata új lépcsőt kapott, amin könnyebb a jàràs, ellentétben a korábbival, ahol inkább olykor megbotlani volt kénytelen az ember – annyira elhasznàlódott.  A bàjos udvar mostanra benépesült a házbeli gyerekekkel, unokákkal, dédunokákkal, rokonokkal ès barátokkal.   A baràtsàgos, zöld kertet ma már a  91 éves Annus néni is szívesen bejàrja annak ellenère, hogyi nem remélte, valaha is megéri az ide vezető lépcső helyrehozatalàt.

 A sok pozitív visszajelzèsnek ès èlmènynek köszönhetően a közeljövőben újra lesz „Hídvàsàr”  is,  melynek  időpontja: október 24-25 reggel 9-17 óráig.

Salát Anna

Címkék:        

Hozzászólások