Lexi & Magazine

Világ

Szarmaták női szemmel

Szarmaták női szemmel

Majdnem négy éven át volt szerencsém Kulcsár Valéria ásatásain technikusként dolgozni. Személyében nagy formátumú tudóst, kiváló embert ismertem meg. Dolgoztunk kényeztető és szélsőséges időjárási körülmények között is, és sokszor nélkülöztük a civilizáció majdnem minden áldását. Az alább olvasható beszélgetés emlékezés a szép napokra.

Tovább
Magyarország, szeretlek!

Magyarország, szeretlek!

Létezik egy értékes emberekkel teli, értékes, piciny ország, amely azt várja, szeressék – hogy még jobban szeressék! Az aggasztó helyzet dacára észre kellene vennünk, hogy milyen szép helyen élünk, és hogy – már csak emiatt is – szerencsés nép a magyar. Mint ahogyan az éremnek két oldala van, vagy mint ahogyan a pohár lehet félig tele és félig üres is egyben, Magyarországon is bőven van mit szeretni – sokszor csak nézőpont kérdése, melyik oldalon állunk…

Tovább
Egy darab a testedből, és sorsod megváltozik!

Egy darab a testedből, és sorsod megváltozik!

Különböző vallásoknak, törzsi kultúráknak, tradícióknak, hiedelmeknek jelentős hatása van az egyének, közösségek életére, életmódjára. Vannak olyanok, melyek elavulnak az idő múlásával. Akadnak, melyek egy egész életen át meghatározzák az emberek mindennapjait, de ezzel együtt az is előfordul, hogy valakinek egy életen át hordoznia kell a vallás okozta lelki és fizikális sebeket.

Tovább
Szendrey Júlia

Szendrey Júlia

Egy nő, aki cigarettázott, rövid hajat viselt, kihívó viselkedésével felbolygatta az 1800-as évek erős erkölcsi normákkal bíró társadalmát. Szendrey Júlia a költőnő. Vagy inkább Petőfiné? Kisiskolás korunk óta kívülről fújjuk Petőfi verseit, ismerjük életének minden mozzanatát, de feleségének, Szendrey Júliának különös természetéről és említésre méltó életéről alig hallottunk. – Könyvtárlaton jártunk az Országos Széchényi Könyvtárban.

Tovább
A világháló tragikus áldozatai

A világháló tragikus áldozatai

Az elmúlt hónapokban jó pár tragikus és aggasztó hír járta körbe a világot öngyilkos tinédzserekről, akik az internetes zaklatások miatt vetettek véget életüknek. Visszagondoltam a gyerekkoromra, amikor ugyan még internet nem volt, de azért mi is cikiztük egymást. Az irodalomban is találkozhatunk ezzel: Nemecsek Ernő a többiek nyomására szintén saját bizonyítási vágyának esett áldozatául. Fehér Sára klinikai és mentálhigiénés gyermek szakpszichológussal beszélgettünk a kamaszkori problémákról.

Tovább
Mit csináljunk, ha munkanélküliek vagyunk!?

Mit csináljunk, ha munkanélküliek vagyunk!?

2013-ban Magyarországon az álláskeresés igen csak bonyolult folyamat. Nem elég megírni egy profi önéletrajzot, állandóan frissíteni és újítani a motivációs levelet, az ember folyamatos tortúráknak is ki van téve: próbacikkírás, feladatsor-megoldás, számítógépes teremben való tesztelés, próbanap, pszichológiai teszt kitöltése és még sorolhatnám. A státusz betöltéséhez egy egész kálváriát kell bejárni, és heteken keresztül többkörös fordulókat kell végigizgulni és teljesíteni.

Tovább
Szepes Mária

Szepes Mária

Gyermek, leány, asszony, színésznő, író, spirituális mester és tanító egy személyben. Ő nem más, mint Szepes Mária. Életrajza, munkássága rendkívül terebélyes. Az utókor számára csodálatos műveket hagyott.

„A csodálkozást soha ne feledd! Akard a szépet, a jót mindig megtedd! Bölcsek aranyának mágnese a lelked.” (Szepes Mária)

Tovább
Sági Szabina

Sági Szabina

Sági Szabina alig két hónapja kezdett el portrékat rajzolni, de máris nagyon szép rajzokkal büszkélkedhet.

 

Tovább
Torma Zsófia

Torma Zsófia

„Az európai neolitikum felfedezésének története 1875 áprilisában kezdődött, amikor Vén András tordosi tanító egy tarisznya cseréppel kopogtatott be Torma Zsófia kisasszonyhoz….” (Mandics György matematikus)

Tovább
A szépség definíciója, avagy „Mitől döglik a légy?”

A szépség definíciója, avagy „Mitől döglik a légy?”

Szerda este mindenki azért gyűlt össze egy budapesti szórakozóhely alagsorában, hogy megtudja, mi a szexuális vonzerő titka. Honnan is ered a szépség megítélése, és egyáltalán mi befolyásolja a párválasztást. Az előadás iránt oly nagy volt az érdeklődés, hogy két turnusban tartották meg, csak azért, hogy minden jelentkező számára fény derülhessen a titokra.

Tovább