Lexi & Magazine

Szórakozás / Zene

A zeneipar ikonjai – Whitney, az utánozhatatlan

Könnyen felismerhető hangszín, nagy hangterjedelem, még a legnehezebb dalok esetében is pontos technika, szívből szóló ének – jómagam röviden így jellemezném őt –, de mivel a 4 ismérv sok tehetséges énekesnőre jellemző, kiegészíteném gondolataim: Whitney utánozhatatlan!

A ’80-as években vált ismertté, azonban rengeteg fiatal énekesnő még mindig őt tartja etalonnak, példaképének, ám utánzása nagyon nehéz – sőt, szinte már-már lehetetlen. Olyan egyedi tulajdonságokat hordozott ugyanis egyszerre magában, melynek kombinációja igen ritka az énekesek között. Mind a mai napig az egyik legnagyobb előadóként emlegetik, nem is véletlen, hiszen kitörölhetetlen nyomot hagyott a zenetörténelemben.

Whitney Houstonnak már a génjeiben is ott volt a zenei zsenialitás, hiszen édesanyja soul és gospel stílusokban jeleskedett, nagynénje szintén énekesnő volt, de a legérdekesebb – amit talán kevesen tudnak –, hogy minden idők egyik legtehetségesebb énekesnője, Aretha Franklin a keresztanyja volt. Nem csoda hát, ha zsigerből áradt belőle a zene, ráadásként mindez szorgalmával és személyes varázsával ötvöződött.

 

 

A világ legtöbbször díjazott énekesnője

A Guinness-rekordok könyve szerint minden idők legtöbbször díjazott énekesnője ő, a listáján mindez ott szerepel: 6 Grammy-díj, összesen 26 Grammy-jelölés, 38 Billboard Music Awards, 22 American Music Awards – ez utóbbi 38 jelöléssel. Összegezvén 415 díj megnyerése fűződik a nevéhez.

 

Hogyan kezdődött?

Első sikere egy Teddy Pendergrassszel énekelt duett volt (Hold Me), mely 1984-ben jelent meg. Egy esztendővel később adták ki önálló albumát, Whitney Houston címmel, melyről a legismertebb szerzemény a Saving All My Love For You volt. A nemzetközi siker sem váratott sokáig magára, ezt az 1986-os Greatest Love of All-nak köszönhette. Még ugyanebben az évben megkapta első Grammy-díját – legjobb női popzenei előadó kategóriában. A sikerszéria ezt követően megállíthatatlan volt: sorra jöttek a jobbnál jobb, sikeresebbnél sikeresebb dalok, mint például a One Moment In Time vagy az I’m Your Baby Tonight. ’92-ben Kevin Costner oldalán szerepelt a Több mint testőr című filmben, melyhez olyan szerzemények fűződnek, mint az I Will Always Love You vagy az I Have Nothing. A ’90-es években önálló munkái mellett számos duettben énekelt, egyebek mellett Mariah Carey-vel, Enrique Iglesiasszal és George Michaellel.

 

 

Zűrök a magánéletben

A 2000 utáni években a zseniális tehetséggel megáldott énekesnőről sajnos szinte már csak férjével (Bobby Brown) folytatott botrányos ügyei kapcsán lehetett hallani, aki törvénytelen életmódja miatt vált hírhedtté, Whitney-t is bántalmazta, sőt megütötte őt. A későbbiekben hivatalosan is elváltak útjaik, a művésznő ezután lelki és fizikai hanyatlásnak indult: heroinproblémákkal küzdött. Többször volt, hogy igyekezett visszakerülni a zenei életbe, azonban próbálkozásai kudarcba fulladtak: előfordult, hogy rossz állapota miatt elment a hangja a fellépésen, emellett a visszatérő dalai sem hoztak átütő sikert. Érezhető volt, hogy Whitney Houston nem a régi már…

Rossz egészségi állapota évekig tartott tehát, egészen haláláig, mikor is a Beverly Hilton Hotelben található lakosztálya fürdőkádjában talált rá testőre. Megpróbálták újraéleszteni, de mindhiába: Whitney Houstont 2012. február 11-én halottnak nyilvánították. A hivatalos jelentés szerint többféle tudatmódosító szert találtak szervezetében, ezek és szívbetegségének következtében fulladt vízbe.

Lassan másfél éve már, hogy nincs köztünk az énekesnő, de kitörölhetetlen nyomot hagyott maga után: számos előadó példaképe, a videómegosztó oldalakon a legnépszerűbbek között van: gyakran keresnek rá a rajongók a dalaira, és szólnak hozzá videóihoz, hogy kifejezzék sajnálatukat halála miatt.

 

W. H. pályafutásának forrása: wikipedia.org

A képek forrása: www.last.fm ; www.biography.com ; www.creativeedgemusic.com 

Címkék:  


Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások