Lexi & Magazine

Szórakozás / Zene

A 27-esek klubja – Hogyan haltak meg a legendás zenészek?

Mindannyian zseniálisat alkottak a zenében, már csak emiatt is elgondolkodtató, mi mindent érhettek volna még el, ha – úgymond – több időt kapnak? Jimi Hendrix, Janis Joplin, Kurt Cobain, Jim Morrison és „újabb” tagként Amy Winehouse. Sok zenész tartozik a 27-esek klubjába, azonban ők a legismertebbek. Nagyot alkottak, szenvedélyesen éltek – de elszomorítóan kevés ideig, melynek oka az volt, hogy mindegyiküknek volt valamilyen káros szenvedélye, mely aztán a vesztüket okozta – a hivatalos jelentések szerint legalábbis, de a teljes igazságot valószínűleg sosem tudjuk meg.

 

Jimi Hendrix (1942. november 27. – 1970. szeptember 18.)

 

Ő az a zenész, aki levédte magának a „Minden idők legjobb gitárosa” címet. Kivételes tehetség volt, aki önszorgalomból, egyedül tanult meg játszani a hangszeren. Balkezes volt, de mégis jobbkezes gitáron játszott, melyet fordítva húrozott fel. Zenei stílusok közül leginkább a blues és a rock állt hozzá közel, egyebek mellett Muddy Waters, B. B. King és Little Richard voltak rá nagy hatással. Azonban példaképek ide vagy oda, a művész teljesen egyedi, könnyen felismerhető technikát alakított ki. Nemcsak gitárművész volt, de remek dalszerző is, akinek műveit számos előadó dolgozza fel mind a mai napig.

Jimi Hendrixet 1970. szeptember 18-án találták holtan egy londoni hotel alagsorában. Többféle tudatmódosító szert találtak a vérében (altatókat és alkoholt) – feltehetően ezek miatt fulladt saját hányásába. Más elképzelés szerint azonban Jimi öngyilkos lett, bár talán ez a legvalószínűtlenebb elgondolás haláláról: az életfelfogása és gondolatai cáfolják tragikus távozásának ezen verzióját. Egy harmadik elmélet szerint pedig meggyilkolták a művészt – erőszakkal bort és gyógyszereket beadagolván.

 

Janis Joplin (1943. január 19. – 1970. október 4.)

Kiemelkedő tehetséggel rendelkező énekesnő, zeneszerző és dalszövegíró volt, leginkább rock és blues stílusokban alkotott.

1970. október 4-én hunyt el Los Angelesben, kábítószer-túladagolás miatt. Végakarata szerint hamvait tengerbe szórták.

 

Jim Morrison (1943. december 8. – 1971. július 3.)

A legendás The Doors zenekar frontembere és dalszövegírója volt, a rockzene különböző alműfajaiban jeleskedett.

1971. július 3-án hunyt el Párizsban. Kétféle alternatíva létezik halálának magyarázatára, az egyik szerint kábítószer-túladagolásban halt meg, a másik verzió szerint azonban egy megrendezett merénylet okozta halálát. További érdekesség, hogy Morrison halála előtt nem sokkal többször hangot adott elképzeléseinek, miszerint ő lesz a harmadik – célozván ezzel arra, hogy Jimi Hendrix és Janis Joplin után ő lesz a következő, aki rejtélyes körülmények között hal meg.

 

Kurt Cobain (1967. február 20. – 1994. április 5.)

A Nirvana zenekar frontembere volt – énekelt, gitározott, és dalszövegeket írt. Mivel a zenekar új, egyedi stílust vezetett be a rockzenében, igen hamar népszerűvé váltak. Az énekes nehezen dolgozta fel a sikert, talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy a későbbiek során drogfüggővé vált.

1994. április 5-én Cobain seattle-i házának padlásán lett öngyilkos – a körülményeket a mai napig nem tisztázták. Holttestére csak 3 nappal később bukkant egy villanyszerelő.

 

Amy Winehouse (1983. szeptember 14. – 2011. július 23.)

Egyedi hangszínnel megáldott énekesnő volt, aki soul, jazz és rhythm and blues stílusokban énekelt, emellett dalszövegeket írt. Rövid élete – és egyben pályafutása során – összesen 6 Grammy-díj tulajdonosává vált, valamint minden idők brit énekesnői közül ő adta el a legtöbb lemezt – több mint 24 millió példányban.

2011. július 23-án otthonában találtak rá holtan – a hivatalos jelentések szerint alkoholmérgezés végzett az énekesnővel.

 

A 27-esek klubjának tagjai egytől egyig kiváló zenészek voltak, akik maradandót alkottak, tehát örökéletűek!

 

A képek forrása: 

worldofpopculture.com ; mediagallery.usatoday.com ; everyrecordtellsastory.com ; www.starpulse.com ; 

www.thepursuitofsassiness.com ; www.superestacion.fm

Életrajzi adatok forrása: wikipedia.org

Címkék:            

Hozzászólások