Lexi & Magazine

Szórakozás / Zene

A zeneipar ikonjai – Abba

1972-ben Stockholmban alakult meg minden idők leghíresebb svéd popcsapata, az ABBA. A formáció neve a tagok keresztneveinek kezdőbetűiből állt össze. Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson és Anni-Frid Lyngstad által alapított együttes 1972 és 1985 között meghódította a zenei világot, népszerűségük töretlen volt.

Az ABBA megalakulása előtt is mindnyájan sikeres zenészek voltak. A közös éneklés egy ciprusi vakációval kezdődött, amikor spontán elkezdtek énekelni a parton, majd egy igazi kis koncert kerekedett belőle. 1972 júniusában debütált első daluk, a People Need Love, ezután 1973-ban kiadták első albumukat is Ring Ring címmel. 1974-ben Waterloo dalukkal megnyerték az Eurovíziós Dalfesztivált, amiivel nemzetközi karrierjük is elindult. A győztes szám Angliában és Németországban is hatalmas siker lett. 1974-ben és 1975-ben végigturnézták Európát; mindenhol teltházas koncertet adtak. Közben készítették újabb albumukat is, amely 1975-ben ABBA néven meg is jelent. Ekkor már kialakult a végleges ABBA logójuk is, melyet Benny tervezett, és egy tükrözött b” betűt ábrázolt az ABBA névben. Ez a névjegyükké vált. 1976-ban megjelent Arrival című nagylemezük, amelyről a Money, Money, Money és Knowing Me, Knwoing You daluk több héten át vezette a nemzetközi slágerlistákat.

1979-ben kiadták a Chiquita című számot, amelyet először az UNICEF-gálán mutattak be Amerikában. A dal spanyol nyelvű verziója népszerűvé tette őket Latin-Amerikában is. A spanyol rajongók örömére, leghíresebb slágereiket felénekelték spanyolul, és Gracias Por La Música néven önálló lemezként is kiadták őket.

A következő években a csapatot magánéleti válságok rázták meg: az együttest alkotó párok elváltak egymástól. Először Björn és Agnetha intett búcsút egymásnak, majd 1981-ben Benny és Anni-Frid házassága is felbomlott. Megegyeztek abban, hogy amíg tudják, folytatják a közös zenélést. 1981-ban megjelent The Visitors című korongjuk, amelyről a Winner Takes It All és a When All Is Said And Done is nagy sikert aratott. 1982-ben kiadták az addigi 10 évet átfogó dupla albumukat The Singles – The First Ten Years címmel. Tavaszra még egy új lemez volt tervben, de a munkálatok nehezen mentek, ezért összesen csak 3 számot rögzítettek. A megalakulásuk után 10 évvel a csapat végleg feloszlott. A szétválás után szólókarrierbe kezdtek, és igyekeztek a reflektorfénytől távol maradni.

1992-ben a kiadójuk úgy döntött, hogy ABBA Gold címmel ismét megjelenteti legnagyobb slágereiket. A válogatásalbum óriási népszerűségnek örvendett, szinte minden slágerlista élére kerültek, több mint 10 évvel a feloszlásuk után.

2008-ban a dalaikat feldolgozó Mamma Mia! című film svéd premierjén álltak újból együtt a kamerák elé. Többször is kérdezték őket az újraegyesülésről, de Ulvaeus és Andersson úgy fogalmazott: „Nincs semmi motivációnk arra, hogy egyesüljünk. A pénz nem tényező. Azt szeretnénk, hogy az emberek úgy emlékezzenek ránk, amilyenek régen voltunk: fiatalok és szertelenek, tele energiával.”

 


A kép forrása: www.fanpop.com


Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások