Mi lesz a fogamzásgátló abbahagyása után? – Kérdések és válaszok

A hormonális fogamzásgátló tabletták szedése alatt sokan pozitív, mások negatív változásokat tapasztalnak a testük működésében. De mi történik, ha a fogamzásgátló abbahagyása mellett döntünk valamilyen oknál fogva?

Mikor áll vissza a menzeszünk és ha babát tervezünk mennyivel a tervezett terhesség előtt hagyjuk abba? Milyen egyéb fogamzásgátló módszerek léteznek? Összegyűjtöttünk a fontosabb kérdéseket és válaszokat a témában!

Fokozatosan kell elhagyni a fogamzásgátlót

A szakemberek cáfolják az állítást, hogy a mesterségesen bevitt hormonok felhalmozódnának a szervezetben. A mai modern fogamzásgátlók rendkívül alacsony hormontartalommal rendelkeznek és nem is kell fokozatosságot vinni az elhagyásukba.

Mikor lesz a régi a menstruációs ciklusom

Olykor előfordulhat, hogy a fogamzásgátló abbahagyása után rendszertelenné válik a menstruáció, de ez normális és ha korábban rendszeres volt a menzeszünk akkor pár hónap alatt ennek is rendeződnie kell. Amennyiben 6 hónap után is problémát észlelünk forduljunk a nőgyógyász szakorvoshoz!

Visszatérhet-e a korábbi PMS és egyéb panaszok

Ha a tabletták oldották meg korábban az erős menstruációs fájdalmat, a hangulati ingadozásokat vagy esetleg a bőrproblémákat, akkor fennállhat az esélye annak, hogy ezek a panaszok visszatérnek. Konzultáljunk a nőgyógyász szakorvossal, hogy milyen egyéb megoldásra van lehetőség!

fogamzásgátló abbahagyása
Fogamzásgátló abbahagyása

Fogamzásgátló abbahagyása babatervezés előtt

Mennyivel a babatervezés előtt kell abbahagyni a hormontartalmú fogamzásgátló szedését?

A fogamzásgátló tabletta megakadályozza a peteérést, azaz az ovulációt. Amint a tablettát elhagyjuk, az ovuláció ismét megtörténik, így normál szexuális élet mellett szinte azonnal lehetőség van a fogantatásra is.

Ahogy korábban említettük a mai fogamzásgátlók rendkívül alacsony hormontartalommal rendelkeznek, így nincs akadálya akár azonnali babatervezésnek sem a fogamzásgátló abbahagyása után. Ezesetben nagy szerepe van a szervezet megfelelő tápanyag ellátottságának is.

Érdemes szakemberrel konzultálni a megfelelő vitaminok és ásványi anyagok beviteléről, esetleg elkezdeni egy terhesvitamin szedését a fogamzásgátló abbahagyása után.

Amennyiben normál rendszerességű szexuális élet mellett egy évig nem fogan meg a várt baba érdemes nőgyógyászhoz fordulni. Ha viszont nem tervezünk gyermeket, akkor gondoskodjunk rögtön egyéb fogamzásgátlási módszerről!

Milyen hormonmentes fogamzásgátló módszerek léteznek

Összegyűjtöttünk néhány hormonmentes fogamzásgátló módszert, melyek nem feltétlenül nyújtanak 100 százalékos biztonságot.

Naptár módszer, megszakításos módszer

Ezek a módszerek nem nyújtanak 100 százalékos biztonságot. A naptár módszer esetében a ciklus közepén, azaz a peteérés időszakában kell fokozottan védekezni, vagy tartózkodni az együttléttől.

A megszakításos módszer az együttlét megszakításán alapszik, mielőtt a megtermékenyülés megtörténhetne. Tekintettel arra, hogy mindkét módszernek van számos bizonytalan tényezője így nem érdemes erre hagyatkozni, ha biztosan nem szeretnénk gyermeket vállalni.

Óvszer (női, férfi)

Az óvszerhez általában spermicid anyaggal bevonva lehet drogériákban és gyógyszertárakban hozzájutni és megvéd a nem kívánt terhességtől.

Spermicid anyagok

Gyógyszertárakban vény nélkül is kaphatóak készítmények, kúpok, krémek, habok, gél formájában, amelyek spermaölő hatással rendelkeznek és a hüvelyben fejtik ki a hatásukat. Ha biztosra akarunk menni ezeket érdemes kombinálni egyéb módszerekkel, óvszerrel vagy más mechanikus fogamzásgátló eszközökkel.

Pesszárium

Alkalmanként a méhnyakra helyezendő eszköz, amely megakadályozza a megtermékenyülést.

Spirál (IUD)

Méhen belül alkalmazott fogamzásgátló eszköz, amelyet a nőgyógyász helyez fel és akár évekig is a helyén maradhat. Van hormont kibocsátó és hormonmentes változata is.

Sterilizáció (női, férfi)

Műtéti megoldással szüntetik meg a fogamzóképességet a férfinél, vagy a nőnél. Visszafordíthatatlan folyamatról van szó mindkét esetben – súlyos döntés, így szigorú szabályozáshoz kötött.