Férfi fehérnemű története – ágyékkötőtől a boxer alsóig

Ha jobban belemélyedünk, érdekes téma a férfi fehérnemű története, hiszen az ágyékkötőktől a gatyapőcön át rögös és kihívásokkal teli út vezetett a ma már népszerű férfi boxerekig. A férfi alsónemű története a funkcionalitástól és praktikumtól indult, de mára már az esztétikum és a divatosság is elvárás velük szemben. Lássuk hát, hogyan is alakult a férfi fehérnemű története!

Férfi fehérnemű története

Nagyon-nagyon régen az ágyékkötők voltak az elsők, melyeket a férfiak viseltek, bőrből készültek, de ezeket is főként vadászatok során kényelmi okokból hordták. Az ókori Egyiptomban viseletként is megjelentek az ágyékkötők, vászonból készült formában. Ezek Ázsiában is elterjedtek, egészen a 20. századig hódítottak is. A rómaiak picit továbbfejlesztve viselték, rövidnadrágos fazonban, ez volt a subligaculum. A sportolók, gladiátorok körében volt a legnépszerűbb.

A ma is ismert férfi alsógatya igazi elődje a XIII. században lovagkorban kezdett elterjedni. A ruhadarabot madzaggal rögzítették deréknál. Az igencsak vallásos középkorban az alsónadrág viselése erkölcsös jellemre vallott.

Később megjelent a gatyapőc vagyis herevédő. Ez egy pamut fedőréteg volt, mely oly módon került kialakításra, hogy a férfiak a nadrág levétele nélkül tudjanak vizelni. A gatyapőc egyre díszesebb és fontosabb lett, szexuális töltete is volt.

A XVIII. századra az alsóneműk változtak, a térdig érő darabok élték virágkorukat. Vászonból vagy selyemből készültek, elöl gombosak voltak és kézzel varrták ezeket.

Az ipari forradalom idején elterjedtek az UNION SUIT alsóneműk, melyek hosszú ujjú, bokáig érő kezeslábast jelentettek, piros színben. 1930-as évekig divatban voltak.

Nehéz a pontos idejét megmondani, mikor kezdtek rövidülni a férfi alsónadrágok, de valamikor 1920-1930 közé tehető az ideje. A mendemonda szerint Jack Dempsey ökölvívó 1919-es világbajnoki címe után az Everlast adta ki az első rövidebb, csinosabb boxert.

Amikor véget ért a II. világháború, az általános gazdasági fellendülés és a szemléletmódok változása következtében a férfi alsóneműk egyre dekoratívabbak lettek, többféle forma, fazon megjelent, sokféle anyagból.

Talán mégis a legfontosabb változás, hogy a férfi fehérneműk egyre szűkebbé váltak, egyre jobban kezdtek hasonlítani a mai alsónadrágokra.

Férfi fehérnemű fajták

Ma már számos férfi alsónemű elérhető az üzletekben, anyagukat tekintve is bőséges a választék de a lazább és szűkebb fazont kedvelők is megtalálják az ideális fajtát.

Férfi fehérnemű fajták
Férfi fehérnemű fajták

A férfi boxer alsók mellett igen divatosak az Y-alakú férfi fecske alsónadrágok, mert könnyű bennük mozogni.

Férfi boxer

A férfi boxer alsó sokoldalú, nem mellesleg pedig szinte mindenkin jól áll. Mivel eléggé testhez simul fontos, hogy minőségi, pamutot válassz belőle! Körbe öleli a testet, az egész napos komfort miatt jó, ha sztreccses, rugalmas az anyaga.

A minőségi boxer jól bírja a mindennapos használatot, a mosást, kellemes a bőrnek, kényelmes a viselete és jól is áll a viselőjén.

Férfi alsónadrág

Bármelyik szabású férfi alsónadrág nálad a befutó, az óriási szín és minta választék lehetővé teszi, hogy – akárcsak a női fehérneműk esetében a hölgyek – hangulatodnak vagy felsőruházatodnak megfelelőt válassz öltözködésnél a fiókból.

Fecske alsónadrág

A hagyományos fecske alsónadrágok nagyon kényelmesek, biztosítják a könnyed mozgást, miközben megmutatják az idomaidat.

Akár stabilitást, akár láthatatlan viseletet szeretnél vagy éppen a legelőnyösebb formádat megmutatni, a férfi fecske szuper választás!