Mit csinál egy lakberendező? – Lakberendezés tanácsadás

Ha lakberendezés tanácsadást kellene 2022-re vonatkozóan megfogalmazni, azt mondanánk, hogy a természet iránti vágy, a multifunkciós térkialakítás, a fenntarthatóság élen járnak az idei évben a lakberendezési irányokat tekintve. Az otthon, a biztonságot adó fészek jelentősége felértékelődött.

Az elmúlt években sokan kényszerültek home office-ba, de akár otthonról dolgoztak, akár bejártak a munkahelyre, mindennap fokozott stresszel, félelemmel, aggódással, bizonytalansággal kellett megküzdeni az embereknek.

Az otthonunk a mentsvárunk lehet, de fontos, hogy az aktuális lakberendezési trendeket a saját életvitelünkhöz, saját ízlésünknek megfelelően alkalmazzuk, hiszen így hozhatjuk létre azt a miliőt, amiben jól érezzük magunkat, ahol szabadok lehetünk és önmagunkra találunk. Egy tapasztalt lakberendező ebben óriási segítség lehet.

Mit csinál egy lakberendező

A lakberendező ismeri a divatirányzatokat, kiváló stílusérzékkel bír, és optimális esetben kellően kommunikatív. Ez nagyon fontos, hiszen az elképzelt enteriőr megteremtéséhez kommunikálnia kell a megrendelővel, a családtagokkal, meg kell ismerni a személyiségüket, életvitelüket.

Javaslatokat tesz a terek tágítására vagy éppen szűkítésére, ötletekkel, tervekkel látja el a megrendelőt. Az ügyféllel történő konzultáció során átlátja, hogy mire van szükség, mekkora a helyigény, hogyan legyenek berendezve a helyiségek a funkciójuk ellátásához.

A lakberendező viszont a lakberendezés tanácsadás során építészeti, statikai ismeret és végzettség hiányában nem nyúlhat főfalhoz, födémhez, nem tervezhet beltéri lépcsőket, áthidalókat, pilléreket, ehhez már belsőépítész segítségét kell igénybe venni.

Lakberendezés tanácsadás
Lakberendezés tanácsadás

Egy otthon harmóniája nem csak a színek és formák, anyagok gondos válogatásán múlik, de a bútorok praktikusságán, egyediségén is. Az idő múlásával mindenki változik, változnak az életkörülményeink, ezek mind befolyásolják, hogy milyen stílusú környezetben szeretnénk élni.

A lakberendező feladata, hogy a lakberendezés tanácsadás során a megrendelő igényeihez, személyiségéhez funkcionálisan jól működő tereket, formákat, színeket megálmodja és ezek megvalósításának teljes folyamatát koordinálja.

Ajánlott lakberendező segítséget igénybe venni, tanácsot kérni az alábbi helyzetekben:

 • felújítás, átalakítás előtt
 • színek, formák, dekorációk javaslataihoz
 • burkolatválasztás előtt
 • bútorok vásárlása, készíttetése előtt

Különbség a belsőépítész és a lakberendező között

A belsőépítész és lakberendező szakmai tevékenysége közötti különbséget nem mindenki ismeri. Sokszor említik egy lapon a belsőépítészt és a lakberendezőt, pedig két külön szakmáról van szó. A lakberendező elsősorban meglévő tereket dekorál és teremti meg az összhangot a színekkel, formákkal, bútorokkal.

A belsőépítésznek ezzel szemben komoly műszaki, statikai ismerettel kell rendelkeznie. A belsőépítész hatásköre a belső terek megtervezésére, átalakítására terjed ki, beleértve a szerkezetei vagy design változtatásokat is. Amellett, hogy építészeti ismeretei vannak, naprakész a hazai – és nemzetközi design és építészeti trendekben.

A belsőépítészek sok esetben specializálódnak valamilyen területre, legyen szó akár konyháról, nappaliról vagy éppen közületi helyiségekről, éttermekről, kávézókról. Egyes belsőépítészek adott stílus mellett is letehetik a voksukat, és elsősorban ennek a stílusnak a mentén dolgoznak. Például klasszikus, modern, ázsiai vagy éppen zen stílust követve.

A belsőépítész elsődleges célja, hogy funkcionális és esztétikus tereket hozzon létre, melyek műszakilag és biztonsági szempontból is rendben vannak.

Milyen a jó lakberendező – lakberendezés tanácsadás

Egy jó lakberendező egyik fő ismérve a tökéletes stílusérzék és a tehetség ahhoz, hogy különböző tárgyak és bútorok, színek összeválogatásával egységes, jól működő teret legyen képes létrehozni. Vannak lakberendezők, akik azt vallják, hogy elsődleges a kényelem és a stílus másodlagos.

Az otthonnak tükröznie kell a tulajdonosa személyiségét, ez teszi lehetővé, hogy jól érezze magát, felszabadult lehessen az otthon ölelő biztonságában. A jó lakberendező:

 • kivételes szépérzékkel bír
 • különleges stílusérzéke van
 • kommunikatív
 • kimagasló szakmai tudással rendelkezik
 • empátiával és nyitottsággal fordul a megrendelő felé
 • rugalmas
 • fogékony a felmerülő ötletekre, igényekre

Egy jó lakberendező egységben látja a színeket, textúrákat, anyagokat az otthonossá és stílusossá tételhez, mindezt a megrendelő egyéniségének, életvitelének figyelembevétele mellett.

Luxus lakberendezés

A modern luxus egyik fő megtestesítője a nagy tér. A luxus lakberendezés megvalósításához szükség van megfelelő térre és fényre egyaránt. Nagy térben tudnak jól érvényesülni a bútorok, a hangulathoz és a dekorációkhoz pedig szükséges a megfelelő mennyiségű fény.

A luxus lakberendezésnél alapvetőek a prémium minőségű burkolatok, tapéták és a felsőkategóriás bútorok.  A luxus lakberendezési stílusok között kiemelendő az Art Deco, mely imádja a csillogó felületeket, a luxust, a pompát.  Az Art Decora jellemző stílusjegyek:

 • elegancia, igényesség, csillogás
 • pasztellszínek a falon, élénk színek formavilágban
 • geometrikus formavilág
 • luxusminőség, drága anyagok
 • éles kontúrok, gömbölyű sarkok

A Glamour stílus is egyre inkább kezd népszerű lenni, nem áll távol az Art Decotól. Nagyvonalúságot tükröz, de nem feltétlenül gazdagsági, inkább hedonista módon. Aki ilyen környezetben él, az szereti az életet, a fényt, a sokszínűséget, a finom anyagokat, a kidolgozott részleteket.

A csillogó kristálycsillárok és elegáns üveglámpák elengedhetetlen elemei a stílusnak.

A Kenway Real Estate ingatlanjai között is feltűnnek modern Art Deco stílusú luxusingatlanok, amelyekben az elegancia és a prémium minőség szerelmesei igazi otthonra találhatnak.

Lakberendezés tanácsadás – hasznos tanácsok

2022-ben a természet iránti vágyakozás erősebb, mint valaha. A lakberendezésben előtérbe kerülnek a természetes anyagok, a fa, kő, kerámia, fém, pamut, gyapjú, len, juta anyagok többek között. Ezek látványa nyugtató hatással bír, érdemes melléjük fehéreket, törtfehéreket, bézs és zöld árnyalatokat párosítani.

A márványos, szürkés textúrák indusztriális hatást visznek az enteriőrbe, és tökéletesen kombinálhatók a natúr, nude kiegészítőkkel.

Aki inkább a 70-es évek lakberendezési stílusa után vágyakozik, 2022-ben megtalálja a számítását. Tovább erősödik a retró irányzat, akár az ülőbútorokat tekintve, de a kör alakú és ovális bútorok is teret nyernek. Újra fénykorukat élhetik a padlószőnyegek, a gömb alakú mennyezeti lámpák is hatásos elemei az újraéledő lakberendezési stílusnak.

Az otthonunk kiválasztása életünk és mindennapjaink egyik legjelentősebb döntése. Amikor megtörtént az ingatlan vásárlás, akár új, akár használt ingatlanról van szó, szeretnék a stílusunkhoz, személyiségünkhöz, elvárásainkhoz kialakítani az új életteret.

Ennek megvalósításához lakberendezési tanácsadásra lehet szükségünk, mert ugyan ötleteket meríthetünk lakberendezési magazinokból, blogokból vagy akár bútoráruházak berendezett enteriőrjeiből, de ha a maximumot szeretnénk kihozni a lehetőségekből, a legcélravezetőbb, ha szakember segítségét vesszük igénybe.